Právě vysíláme

Padlo rozhodnutí: Ruský gymnasta s písmenem Z na hrudi dostal přísný trest

18. května 2022 12:46
Padlo rozhodnutí: Ruský gymnasta s písmenem Z na hrudi dostal přísný trest

Disciplinární komise Mezinárodní gymnastické federace (FIG) potrestala ruského gymnastu Ivana Kuljaka za veřejnou podporu ruské invaze na Ukrajinu.

Gymnasta byl potrestán ročním zákazem startů. Prohřešku se dopustil na březnovém Světovém poháru v Dauhá, kde si přišel na slavnostní vyhlášení pro bronzovou medaili za cvičení na bradlech s připnutým písmenem Z na hrudi. Stejný znak na sobě mají na Ukrajině ruská vojenská vozidla.

Roční trest se Kuljakovi bude počítat od vynesení verdiktu. Pokud bude i po jeho odpykání 17. května 2023 platit současný zákaz startů pro všechny ruské gymnasty, bude distanc pokračovat a vyprší šest měsíců poté, co budou sankce pro ruské sportovce zrušeny.

Podle rozhodnutí disciplinární komise byl navíc Kuljak za porušení pravidel a etického i disciplinárního kodexu ze závodů v Dauhá zpětně diskvalifikován a musí vrátit medaili i prémii 500 švýcarských franků. Dalších 2 000 švýcarských franků zaplatí za disciplinární řízení. Jeho kouč Igor Kalabuškin a reprezentační trenérka Valentina Rodioněnko, která byla v Dauhá vedoucí ruské výpravy, byli všech obvinění zproštěni.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat