Právě vysíláme

Po léčbě ve Francii už malý Martínek netrpí. Peníze ze sbírky se rozdělí mezi další nemocné děti

25. března 2024 12:34
Po léčbě ve Francii už malý Martínek netrpí. Peníze ze sbírky se rozdělí mezi další nemocné děti

Pokud už v posledních týdnech máte dost špatných zpráv, příběh Martínka vás pohladí na duši. Léčba chlapečka, na kterou přispělo celé Česko, se totiž povedla a z Martínka je dle slov rodičů zcela nové dítě. 

Před sedmi týdny podstoupil Martínek náročnou operaci a léčbu ve Francii, která stála neuvěřitelných 100 milionů korun. Chlapeček trpí vzácným genetickým onemocněním a na jeho léčbu se složila celá česká republika ve veřejné sbírce. Tatínek malého Martina uvedl, že z dítěte je nyní úplně jiný chlapeček a léčba zabrala. 

Martínkovi se zastavilo celodenní zvracení a jeho pohyby jsou každým dnem jistější a koordinovanější. „Vymizely stavy, kdy byl před operací ztuhlý v křeči, se sevřenými pěstičkami a brečel bolestí. Přestal zvracet, což bylo dříve na denním pořádku. Pomalu začíná držet hlavičku a ručičkám nedá ani chvíli pokoj. Ochutnává svoje prstíky a zkouší sahat na věci kolem sebe. To nejdůležitější ale je, že už netrpí,” uvedl tatínek pro server Donio, kde se podařilo peníze vybrat. 

Právě na Doniu se vybralo neuvěřitelných 150 milionů korun. Peníze, které zbyly, rodiče Martínka rozdělí na další sbírky. Ve čtyřech vlnách se tedy postupně rozdělí přes 40 milionů korun. Server IDNES informuje, že první dar 330 tisíc korun získala devítiletá Markétka, která po poporodní obrně ručičky potřebuje operaci ruky ve Vídni. Dívence můžete finančně pomoct ZDE.

Donio pak v konzultaci s lékaři vyberou další adepty, kteří již mají založenou sbírku. Půjde o dětské pacienty. „Lidé z Donia vybrali první stovku adeptů z těch, kteří tam mají založenou sbírku. Zaměřili jsme se na děti a jejich léčbu. Dohromady by ale potřebovaly více než 10 milionů, které teď rozdělujeme, takže v první fázi se určitě nedostane na všechny,“ uvedl pro IDNES Zdeňek Joukl, který má na starost organizační stránku rozdělení peněz. Do předvýběru se dostala i šestnáctiletá dívka z Frýdku-Místku, která trpí vzácným genetickým onemocněním, které jí dle slov maminky upoutává 95% času na lůžko a je velmi složitě diagnostikováno i léčeno. Na založenou sbírku můžete přispět ZDE. 

Články, které by tě mohly zajímat