Právě vysíláme

Přehledně opatření, která platila a po pár hodinách již neplatí

3. března 2021 9:10
Přehledně opatření, která platila a po pár hodinách již neplatí

Přijdou vám některá vládní protikoronavirová opatření nepřehledná? Co se včera zakázalo, je dneska jinak. Podívejte se na přehled opatření, které platili pouze pár hodin.

Závodní stravování

Vláda zakázala závodní stravování, kvůli šíření covidu přijala opatření, které provoz závodního stravování zakazovalo od 1. března Zaměstnanci si mohli jídlo do práce donášet, ale nemohli jíst v jídelnách, aby se tam nesdružovali.

Po pouhém jednom dni,  ale vláda znovu změnila pravidla. „Skoro všichni to kritizovali“, řekl Havlíček. Proto vláda 2.března nové opatření změnila. Nyní již nezakazuje závodní stravování, jak vyhlásila v pondělí večer po jednání, ale nařídila striktní režim sezení u stolů.

Karanténa 21 dní pro rodinu

Vláda v pátek 26.března představila nové usnesení, které lidem, jež sdílí domácnost s nakaženým koronavirem, nařizuje izolaci na 21 dní. Opatření platilo od 1. března, ale hned následují den však kabinet uznal, že taková karanténa je příliš dlouhá a hned po dvou dnech ji opět zkrátil na 14 dní. Nařízení platilo necelé dva dny.

Roušky

Povinnost nosit respirátor FFP2 či nano roušku před nákazou koronavirem na frekventovaných místech platila od 25.února. Jako alternativu ministerstvo zdravotnictví ve svém mimořádném opatření uvádělo dvě přes sebe přeložené jednorázové zdravotnické roušky.

To se ale nelíbilo odborníkům. Dvě roušky na sobě nedávají smysl, vláda to špatně opsala, tvrdili odborníci. Nakonec i toto opatření vláda po pár hodinách přehodnotila a jednorázové zdravotnické roušky ze seznamu schválených pomůcek zcela vyškrtla. Používat se smí pouze respirátor s označením FFP2 nebo speciální nano rouška s certifikací.

Zdroj: ČTK, Twitter

Články, které by tě mohly zajímat