Právě vysíláme

Premiér Fiala: Od 1. března bude z opatření platit prakticky jen nošení respirátorů

9. února 2022 15:03
Premiér Fiala: Od 1. března bude z opatření platit prakticky jen nošení respirátorů

Od 1. března 2022 bude podle premiéra Petra Fialy v platnosti jen velmi málo protiepidemických opatření, která mají bránit šíření nákazy koronavirem.

Prakticky jen nošení respirátorů, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády. Vláda dnes rozhodla o zrušení kontrol covidových certifikátů v restauracích, službách a na hromadných kulturních a sportovních akcích.

„Postupně budeme také navyšovat počty návštěvníků na kulturních, sportovních akcích s výhledem k tomu, že od 1. března 2022 bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo. Prakticky jen nošení respirátorů,“ uvedl. Vývoj počtu nakažených a obsazenosti nemocnic podle něj odpovídá predikcím odborníků.

Vláda dnes také podle Válka rozhodla, že od 18. února se zvýší maximální počet účastníků hromadných akcí. Nově bude limit 500 účastníků a pro sedící maximálně 5 000 osob. Zohlední se i velikost prostor, nad 1 000 lidí bude možné obsadit polovinu zbývající kapacity. Dosavadní maximální kapacita je 1 000 sedících a 100 na ostatních akcích.

Podmínky pro sedící diváky se týkají například uměleckých představení, sportovních utkání, kongresů a vzdělávacích akcí. Ostatními hromadnými akcemi jsou spolkové, kulturní, sportovní, tradiční a další podobné akce nebo slavnosti.

Vývoj počtu nakažených a obsazenosti nemocnic podle premiéra odpovídá predikcím odborníků. Covid začíná intenzivně pronikat mezi seniory,“ doplnil k tomu Válek. Podle něj se ale hygienici více věnují jejich trasování a nakažené seniory vyzval, aby vždy kontaktovali svého lékaře a nezůstávali bez léčby.

Mezi více než 267 000 nakaženými od začátku února tvoří lidé nad 65 let více než 18 000, tedy asi sedm procent. Hospitalizovaných bylo v úterý přibližně 3 500 a 334 z nich na jednotkách intenzivní péče. Seniorů mezi nimi bylo více než 2 500.

Přestože covidové certifikáty nebude od 10. února 2022 třeba předkládat při návštěvě akcí a služeb v Česku, budou dál potřeba pro cestování do zahraničí. Od 15. února 2022 se jejich platnost omezuje na devět měsíců od dokončeného očkování a prodloužit je ho možné posilující dávkou. Podle odhadů ministerstva tak platnost certifikátu skončí zhruba 140 000 lidem.

Rozvolnění protiepidemických pravidel vláda oznámila minulou středu. Ve stejný den ohlásil své rozhodnutí o nezákonnosti kontrol covidových certifikátů v restauracích a ubytování Nejvyšší správní soud. Podle Fialy ale vláda nerozhodla pod jeho tlakem, jen urychlila už naplánovaná a s odborníky prodiskutovaná opatření.

Například šéf epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva zdravotnictví, Národního institutu pro zvládání pandemie, Rastislav Maďar ČTK, po oznámení změn řekl, že jeho skupiny se na názor vláda před zrušením kontrol certifikátů neptala. Jako předčasné ho kritizují i další odborníci.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat