Právě vysíláme

Vláda zrušila povinnost prokazovat očkování. Kdy budou moct do restaurací neočkovaní?

3. února 2022 9:10
Vláda zrušila povinnost prokazovat očkování. Kdy budou moct do restaurací neočkovaní?

Vláda k příští středě 9. února 2022 zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném Covidu–19 pro využívání služeb a vstup na kulturní, sportovní a další akce.

Současně kabinet počítá s tím, že na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhne zrušení stavu pandemické pohotovosti. Přesné datum teprve určí s ohledem na vývoj epidemie, řekl dnes novinářům ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS).

Zleva ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic, premiér Petr Fiala a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš vystoupili 2. února 2022 v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády.

Nejvyšší správní soud zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Fiala řekl, že kabinet nerozhodl pod tlakem soudního verdiktu, ale na základě doporučení odborníků. „Rozhodnutí soudu to pouze urychlilo,“ konstatoval premiér. V platnosti podle něj zůstane povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách.

Články, které by tě mohly zajímat