Právě vysíláme

Princ Harry přijel pozdě, s babičkou se už nestihl rozloučit

9. září 2022 8:10
Princ Harry přijel pozdě, s babičkou se už nestihl rozloučit

Královský palác ve čtvrtek v poledne informoval, že lékaři jsou znepokojení stavem královny Alžběty II. Do zámku Balmoral se sjeli její nejbližší, až po oficiálním oznámení královnina skonu přijel princ Harry. Nejdéle vládnoucí britská panovnice měla zemřít před půl pátou odpoledne, přičemž princ dorazil až kolem deváté večer.

Princ Harry se nestihl s babičkou Alžbětou II. rozloučit. Ačkoliv je aktuálně na cestách po Evropě, na skotský zámek Balmoral nedorazil včas. Zatímco královna zemřela před půl pátou odpoledne, Harry přijel až kolem deváté večer. Rozloučit se s Alžbětou II. nepřijela ani vévodkyně Kate, která zůstala doma s dětmi.

Novým britským králem je nyní Karel III. (anglicky Charles III.) Následníkem trůnu se stal jeho syn William, který má nově titul vévoda z Cornwallu, jeho manželka Catherine pak vévodkyně z Cornwallu.

Britská královská rodina významného člena ztratila naposledy loni v červnu, kdy ve věku 99 let zemřel Alžbětin manžel, princ Philip. Nyní truchlí znovu. Pro její členy to znamená, že jejich oficiální povinnosti budou zrušeny a vlajky na královských rezidencích a vládních budovách byly staženy na půl žerdi.

Královnino tělo bude převezeno do její rezidence Holyrood v Edinburghu. V tamní katedrále se v pátek nebo v sobotu uskuteční bohoslužba za účasti královské rodiny. Do Londýna bude rakev převezena vlakem, uvedla televize NBC na svých internetových stránkách.

Zdroj: redakce, ČTK

Články, které by tě mohly zajímat