Právě vysíláme

Proč kočky při mazlení znenadání kousnou?

9. února 2021 13:41
Proč kočky při mazlení znenadání kousnou?

Možná se to už několikrát stalo i vám. Hladíte si svou kočičku, ona vrní a najednou, raf! Do kůže se vám zničehonic zaseknou její ostré zoubky. Jak to? Ptáte se. Co se stalo?

Jenže ono to „zničehonic“ většinou zas tak neočekávané není. Předchází mu řada výstražných znamení, které ale často ignorujeme, a tak kočce nezbyde nic jiného, než nám to říct „polopatě“.

Proč?

Důvodů, proč se číčám najednou znelíbí hlazení, při kterém až do teď vrněly, může být mnoho. Někdy je hladíme až moc silně (tlak ruky je začne bolet), někdy je už přestane bavit hlazení na stále stejném místě, někdy se začnou nudit. Existuje spousta koček, které mají rády lidskou společnost, rádi se stočí vedle vás na gauči, ale o laskání už nestojí a pokud jim ho opakovaně dopřáváte, buď se zvednou a odejdou, nebo – pokud se svého místečka na sofa nechtějí vzdát, po chvíli nuceného trpění kousnou.

Signály, kterým věnujte pozornost

  • Uši dozadu – kočka, která staví uši k hlavě, jasně říká: Něco se mi nelíbí!
  • Zježená srst – výstražným naježením kočka varuje: Dávej si na mě pozor. Jsem připravená zaútočit.
  • Pohyby ocasu do stran – rázné pohyby ocasu většinou do stran jsou znamením, že je vaše kočka ve střehu.
  • Snaha uniknout – pokud se vaše číča pokusí z vašeho náručí či dosahu uniknout a vy ji zadržíte, nemůžete se divit, že příště už použije pádnější dorozumívací prostředek.

Pokud budete věnovat pozornost tomu, co se vám vaše kočka snaží říct, nenadálým útokům se na příště určitě budete schopni vyhnout.

 

Zdroj: justsomething.co.uk, ctvnews.ca

Články, které by tě mohly zajímat