Právě vysíláme

Proč lidi pálí značkové boty? Kdo je COLIN KAEPERNICK, muž, který rozdělil Spojené státy?

6. září 2018 12:10
Proč lidi pálí značkové boty? Kdo je COLIN KAEPERNICK, muž, který rozdělil Spojené státy?

Sportovní značka Nike vyvolala po Spojených státech vlnu silných reakcí, od pálení značkových bot po vyjádření solidarity. Důvod? Hlavní tváří její kampaně se stal americký fotbalista Colin Kaepernick. Ten od roku 2016 aktivně protestuje proti policejnímu násilí vůči etnickým minoritám a způsob, jakým to dělá, rozděluje americkou společnost.

Rebel. Hrdina. Zrádce. Jméno Colin Kaepernick ve Spojených státech vyvolává vášnivé reakce – pozitivní i negativní. Bývalý quarterback týmu San Francisco 49ers od roku 2016 buď sedí, nebo klečí u státní hymny. Chce tím protestovat proti policejní brutalitě vůči etnickým minoritám ve Spojených státech. Mnozí Američané to ale považují za neuctivé. Prezident Trump klečící hráče (ke Kaepernickovi se rychle přidali další) několikrát zkritizoval a označil za zrádce vlasti.

Sportovní značka Nike teď představila Kaepernicka jako hlavní tvář nové reklamní kampaně k 30. výročí sloganu Just Do It. Očekávala se silná reakce a Američané nezklamali.

Nová reklamní kampaň značky Nike nese tvář Colina Kaepernicka se sloganem: Věř v něco. I když to znamená vše obětovat.

Po sociálních sítích brzy začaly kolovat záběry lidí pálící boty značky Nike. Někteří volali po bojkotu značky, jiní ji zase podpořili.

Následoval další tweet od prezidenta Trumpa: „Je těžké, sledovat NFL (nejvyšší ligu amerického fotbalu), dokud hráči nevstanou za vlajku“. Kaepernick údajně s Nike podepsal multi-milionovou smlouvu, přestože je od loňska volným hráčem. Američan se s ligou amerického fotbalu od té doby soudí. Podle něj tlačí liga na jednotlivé týmy, aby ho nezaměstnaly.

Před začátkem nové sezony NFL pokračuje sága s Kaepernickem dál. Třicetiletý rodák z Wisconsinu nepřestává provokovat a bude v tom zřejmě pokračovat, dokud se situace ohledně policejní brutality, v jeho očích a v očích jeho příznivců, nezlepší.

Zdroj: CNN, Instagram, Twitter, Time.com/money

Galerie: Fotky z natáčení hororů, po jejichž zhlédnutí už se nebudete bát

Články, které by tě mohly zajímat