Právě vysíláme

Prymula chystá další omezení společenských akcí

27. září 2020 9:10
Prymula chystá další omezení společenských akcí

Nárůst počtu případů koronaviru v tomto týdnu sice podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly zpomalil, přesto plánuje vydat další opatření omezující shromažďování. Dotknou se hlavně volnočasových aktivit, nikoliv ekonomiky.

Opatření se budou týkat především omezení kontaktů mezi lidmi. Pravděpodobně se tak stanoví počet osob, které se budou moct setkat například na večírku či jiných společenských událostí.

Podle Prymuly je důležité, aby se co nejvíc omezil osobní kontakt mezi lidmi. „Co se týká běžných oslav a večírků, opravdu bych apeloval, aby k tomu nedocházelo. Každý se může těchto aktivit po dobu dvou, tří týdnů zdržet, a je pravděpodobné, že dojde k centrálnímu omezení, které bude vycházet z počtu osob, které se smějí potkávat“ uvedl pro Novinky nový ministr zdravotnictví.

„Je popsáno několik případů šíření na svatbách,“ podložil  své tvrzení Prymula.

Na semaforu hodnotícím regiony podle rizika nákazy je už většina okresů ve druhém oranžovém stupni, červená zůstala Praha, kde se podle ministra navíc zpozdilo hledání kontaktů nakažených.

Než budou údaje přijatelné potrvá podle ministra ještě dva měsíce. Světlem na konci tunelu, kdy období nárůstu a poklesu skončí, je polovina příštího roku, doplnil Prymula.

Zdroj: Novinky, ČTK, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat