Právě vysíláme

Rádi běháte? Světoví běžci prozradili vlastní tipy na trénink

16. srpna 2019 12:10
Rádi běháte? Světoví běžci prozradili vlastní tipy na trénink

Jste nadšení běžci? Chcete si zlepšit svůj osobní rekord? Pokud ano, tak pro vás máme výbornou zprávu. Britští elitní atleti prozradili několik vlastních tipů, podle kterých řídí svoje tréninkové programy. Co jim říkáte?

Boty jsou důležité

Možná to zní jako klišé, ale při běhání je velmi důležité mít správné boty. Laura Muir, mistryně Evropy v běhu na 1 500 m uvedla, že je naprosto zásadní, abyste se ve svých běžeckých botách cítili pohodlně.

Atletka Laura Muir

Atletka Laura Muir

Spánek nelze podcenit

Čím máte aktivnější životní styl, tím potřebujete víc spánku – alespoň to tvrdí sportovní a lifestylový server Men’s Health. Stříbrný medailista z her Commonwealthu, Kyle Langford, si prý po tréninku často dává dvouhodinový šlofík. Ačkoliv uznáváme, že pro mnohé je tento zvyk až příliš, spánek jednoznačně pomáhá zkvalitnit sportovní výkon.

Ledování a masáže

Elitní atleti si po náročném sportovním výkonu často napouští ledovou vanu. Zkvalitňují tak proces svalové regenerace a následně nejsou ztuhlí. Laura Muir si po závodě údajně dává desetiminutovou koupel v ledové vaně. Pokud ovšem nemáte vanu, nemusíte smutnit – můžete se i vysprchovat nejprve teplou a potom studenou vodou v minutových intervalech.

Kyle Langford

Kyle Langford

Doplňte stravu co nejrychleji

Podle elitních atletů je potřeba po ukončeném tréninku do půl hodiny doplnit nějakou stravu, aby se svalstvo mohlo z tréninku zotavit. Stačí se tak během tréninku zamyslet nad jídlem a o motivaci máte postaráno!

Po těžkém tréninku trochu zvolněte

Amatérští běžci prý často přepalují odlehčené tréninky a následně nestíhají náročnější části přípravy. Podle elitních běžců je prý důležité se naopak při těžkých trénincích nešetřit a potom úplně zvolnit. Tímto způsobem se tolik nevyčerpáte a z tréninku vytěžíte maximum.

 

Zdroj: GQ, Men’s Health, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat