Právě vysíláme

Respirátor, nanorouška nebo dvě chirurgické roušky na sobě. Vláda od úterý zpřísňuje opatření

19. února 2021 12:21
Respirátor, nanorouška nebo dvě chirurgické roušky na sobě. Vláda od úterý zpřísňuje opatření

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí informovalo veřejnost o nových opatřeních. V obchodech, veřejné dopravě či nemocnicích budou lidé muset povinně nosit respirátory, nanoroušky, nebo dvě chirurgické roušky na sobě.

„Za dostatečnou ochranu nebude možné považovat různé svépomocně vyrobené tkaniny a další provizorní ochrany úst,“ řekl ministr Jan Blatný. Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2, protože lépe lne ke tváři a do jisté míry těsní.

„Rouška chrání spíš okolí, respirátor i vás, protože daleko lépe brání vdechování vzduchu,“ připomněl ministr. Dvě chirurgické ústenky místo jedné jsou podle něj řešení pro lidi, kteří třeba respirátor neseženou. „Použití dvou stejně účinných prostředků je lepší, byť neříkám, že dvakrát,“ dodal.

Podle Blatného jsou respirátory na trhu dostupné a zatím se nebude uvažovat o regulaci jejich ceny. Na začátku února vláda na dva měsíce zrušila u respirátorů třídy FFP2 a vyšší daň z přidané hodnoty, obchodníci je pak mohli zlevnit. „Kdyby docházelo ke snížení dostupnosti, tak to budeme dál řešit s příslušnými resorty, které to mají na starosti,“ dodal. Distribuovat se podle něj budou do škol.

Opatření začne platit od půlnoci z pondělí na úterý. Zároveň ministr Blatný uvedl, že nedojde k avizovanému otevření obchodů. Ve hře je stále zavření některých okresů, další zpřísnění by mohla přijít v řádech dnů

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat