Právě vysíláme

Ruský gymnasta si na dres nalepil válečný symbol. S písmenem Z stál vedle Ukrajince

7. března 2022 12:17
Ruský gymnasta si na dres nalepil válečný symbol. S písmenem Z stál vedle Ukrajince

Dvacetiletý ruský gymnasta pobouřil veřejnost svým gestem na slavnostním ceremoniálu Světového poháru v Kataru. Na hruď si totiž umístil ruský válečný symbol.

Gymnasta Ivan Kuliak skončil na třetím místě a získal bronzovou medaili. Skončil za šampionem z Ukrajiny Iljou Kovtunem a stříbrným sportovcem z Kazachstánu. Na vyhlášení vítězů pak mladý Rus šokoval svým úborem. Na hrudi měl totiž připnuté písmeno Z. To se v Rusku používá jako válečný symbol vítězství a často se kreslí na tanky a vojenské vozy armády Vladimira Putina. Sportovec navíc během ceremoniálu stál s vypnutou hrudí a hrdým výrazem ve tváři.

Kuliak se ihned stal terčem kritiky na sociálních sítích. Mezinárodní gymnastická federace se ale zatím k celé situaci nevyjádřila. Gymnastům z Ruska je nadále dovoleno účastnit se mezinárodních soutěží. Všechny soutěže v Rusku a Bělorusku byly ovšem zrušeny.

 

 

Rozsáhlá ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Od počátku invaze zahynulo 364 civilistů, oznámil podle nejnovější ch informací Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Boje si podle ukrajinské ombudsmanky Ljudmyly Denisovové vyžádaly životy 38 dětí, 71 jich bylo zraněno. Celkový počet mrtvých i zraněných však může být mnohem vyšší, obzvlášť ve vládou kontrolovaných územích a zejména v posledních dnech, uvádí OSN. Důvodem je mimo jiné složité získávání informací z bojiště a obtížně ověřování.

Články, které by tě mohly zajímat