Právě vysíláme

Sexismus v reklamě? Slogan, který měl propagovat klimatizace, vzbudil vlnu nevole

27. července 2019 14:10
Sexismus v reklamě? Slogan, který měl propagovat klimatizace, vzbudil vlnu nevole

Anglický Nottingham zaskočila sexistická reklama na klimatizaci. Fotku přitažlivé ženy doplňoval slogan „vaše žena je žhavá, pořiďte si klimatizaci“. Autor kampaně se brání, že chtěl udělat jen neškodnou legraci.

Reklama se měla nejdříve objevit na karosériích místních autobusů, vedení hromadné dopravy ji však nepovolilo. Reklama se tak ocitla na billboardu poblíž obchodu se školními uniformami. To vyvolalo vlnu veřejné nevole. Lidé o reklamě říkají, že je návratem do padesátých let a měla by se zakázat.

Autor kampaně  Lee Davies se brání tím, že šlo o pouhou legraci. Zároveň řekl, že nápad schválil celý tým inženýrů a nic proti němu nenamítala ani jeho matka a manželka. Těm se nápad prý zdál vtipný . Veřejnost má ovšem evidentně jiný názor. Slogan „vaše žena je žhavá, pořiďte si klimatizaci“ totiž byl odsouzen jako hloupý.

Firma se sloganem navíc přišla měsíc po tom, co britská organizace ASA (Advertising Standards Authority)  zavedla nová pravidla, která zakazují, aby jakákoliv kampaň obsahovala genderové stereotypy. Tato organizace už dostala na reklamu několik stížností. Podle ní je sice slogan a celá kampaň velmi nízké úrovně, ale rozhodnutí o jeho stažení ještě nepadlo. Co si o tom myslíte vy?

 

Zdroj: BBC

 

Články, které by tě mohly zajímat