Právě vysíláme

Smutné záběry: Satelitní snímky ukazují, jak se Země proměnila za 30 let

17. dubna 2021 9:10
Smutné záběry: Satelitní snímky ukazují, jak se Země proměnila za 30 let

Americká technologická společnost Google přidala do své mapové aplikace Google Earth novou funkci, která s využitím satelitních snímků pořízených v průběhu 40 let ukazuje dopady změn klimatu na ledovce, pláže, lesy a další místa na Zemi.

Nástroj je součástí velké aktualizace známého softwaru a společnost na něm spolupracovala s americkou vesmírnou agenturou NASA i její evropskou obdobou ESA. Cílem nového nástroje je přiblížit hmatatelnou formou masovému publiku změny klimatu, které řada lidí vnímá často poněkud abstraktně.

„Přimět lidi, aby pochopili rozsah klimatických změn a problematiku využití půdy je velmi těžké, kvůli dlouhému časovému a prostorovému měřítku. Nepřekvapilo by mě, kdyby tato jediná aplikace změnila pohled lidí na rozsah dopadu lidské činnosti na životní prostředí,“ řekla Natalie Mahowald z Cornellovy univerzity.

Lesy:

 

Časosběrné satelitní snímky se uveřejňují pravidelně, v minulosti se však týkaly především tajících ledovců a nebyly široce dostupné. Aplikaci Google Earth si přitom mohou stáhnout zdarma téměř všichni lidé s chytrým mobilním telefonem, jichž se na světě používají více než tři miliardy.

Google slibuje, že se uživatelé budou moci podívat na satelitní časosběrný záběr z téměř jakéhokoli místa na světě, které si vyberou. Aplikace kromě toho nabídne také výběr 800 různých míst na Zemi, která si budou moci uživatelé prohlédnout jako obrázky, i jako trojrozměrné modely.

Oceány:

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat