Právě vysíláme

Systém univerzitních sportů ve Spojených státech je v ohrožení: Důvodem je vadná bota od značky NIKE

23. února 2019 12:10
Systém univerzitních sportů ve Spojených státech je v ohrožení: Důvodem je vadná bota od značky NIKE

Zápas univerzitní basketbalové ligy mezi Duke University a University of North Carolina se stal svědkem bizarní události, kdy osmnáctiletému talentu Zionu Williamsonovi explodovala teniska značky Nike. Talentovaný mladík zápas nedohrál kvůli zranění. Celý incident rozpoutal ve Spojených státech vášnivou debatu o tamním systému univerzitního sportu. Mnozí ho přirovnávají k novodobému otroctví.

Hvězda budoucnosti

Zionu Williamsonovi je sice pouhých 18 let, ale basketbaloví experti ho nyní považují za jednoho z největších budoucích talentů NBA. Na posledním zápase týmu Duke University (za který Williamson hraje) se byli podívat například Barack Obama či režisér Spike Lee. Lístky na zápas mezi Duke University a University of North Carolina údajně stály až 3 000 amerických dolarů (v přepočtu necelých 68 000 Kč). Všichni se těšili na chvíli, kdy Williamsona uvidí naživo, jenže poté přišel zlom.

Zion Williamson

Basketbalista Zion Williamson

 

Smůla

Zionu Williamsovi po pouhých 36 vteřinách explodovala bota značky Nike. Basketbalista následně blbě došlápl a poranil si koleno. Zápas pro hvězdného Williamsona tak předčasně skončil.

Incident měl okamžitý dopad na hodnotě značky Nike. Celková hodnota ikonické značky klesla na americké burze o 1,05 %, čili o zhruba 3 miliardy amerických dolarů (v přepočtu zhruba 68 miliard Kč).

Je systém férový?

Incident rozpoutal vášnivou debatu o systému amerického univerzitního sportu ve Spojených státech. DeMarcus Cousins, jenž hraje za uřadující mistry NBA, Golden State Warriors, o univerzitní lize řekl, že „stojí za h*vno“ a že Williamson „již dokázal, že z něj bude jednička v draftu“ a tudíž nemá v univerzitní lize co dělat.

Pravidla univerzitního sportu ve Spojených státech uvádí, že hráč musí dosáhnout věku 19 let, než se může dostat do NBA. Hráči musí před nástupem do NBA také mít na kontě minimálně jednu sezonu mimo gymnázium, čili v univerzitní lize. Basketbalisté v univerzitních ligách nedostávají za svoje výkony zaplaceno.

NCAA

Univerzitní liga NCAA se stala terčem tvrdé kritiky

To znamená, že hráči jako Williamson musí minimálně jednu sezonu riskovat zranění v univerzitní lize předtím, než můžou podepsat lukrativní sponzorské smlouvy. Peníze z televizních přenosů a z lístků na zápasy putují především představitelům ligy a vysokým školám, které v ní hrajou.

Incident s Williamsonem podle některých basketbalistů a basketbalových expertů dokazuje, že se systém univerzitní ligy NCAA musí změnit. Kritici tvrdí, že není možné, aby mladí hráči takhle nadále riskovali svoji kariéru kvůli zbytečnosti, která vydělává obrovské peníze malé skupince lidí.

NCAA tvrdí, že nic basketbalistům nebrání v tom, aby přešli k profesionálům a že se můžou kdykoliv vrátit na univerzitu a dodělat si studium. Liga uvádí, že dává hráčům na výběr, zda chtějí zůstat na univerzitě, nebo se stát profesionálními hráči. Webové stránky NCAA navíc nabízí možnost k navržení změny pravidel unvitř ligy. Uvidíme, zda ji Zion Williamson využije!

Zdroj: News.com.au, The Washington Post, ESPN, Instagram, Duke.edu, Twitter, NCAA.org

Galerie: Young & beautiful & retro Karl Lagerfeld

Články, které by tě mohly zajímat