Právě vysíláme

Tenisová elita míří do Prahy, v Česku se odehraje finále Poháru Billie Jean Kingové

30. srpna 2021 9:10
Tenisová elita míří do Prahy, v Česku se odehraje finále Poháru Billie Jean Kingové

Do České republiky v listopadu dorazí prestižní tenisová soutěž o Pohár Billie Jean Kingové, dříve známá pod názvem Fed Cup. Tuzemští diváci se tak mohou těšit na nejlepší hráčky světa z celkem dvanácti zemí, které budou na turnaji rozděleny do čtyř skupin. Hrát se bude v O₂ areně i v O₂ universu.

„Jsem plný mimořádně pozitivních emocí a je to veliké štěstí. Pro Česko je to asi největší sportovní událost, jaká tu kdy byla. Tenis je po fotbalu a basketbalu třetí nejrozšířenější sport světa a v Česku se potká dvanáct nejlepších týmů planety. Vzejde z nich mistr světa a celý sportovní svět, 175 zemí, se bude dívat na Prahu,“ uvedl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Svěřenkyně Petra Pály získaly na turnaji od roku 2011 celkem šest trofejí. Poslední v roce 2018, kdy se ještě soutěž jmenovala Fed Cup a jednotlivá kola se hrála zvlášť v průběhu celého roku. „Chtěla bych poděkovat ITF a České republice, že dělaly vše, co bylo v jejich silách, aby turnaj navzdory všem výzvám a okolnostem uspořádaly,“ poděkovala Billie Jean Kingové, podle níž se turnaj nyní jmenuje.

Původně se mělo hrát na antuce v Budapešti, ale loni byl turnaj zrušen kvůli koronaviru, letos byl odložen a v květnu se maďarská metropole pořádání vzdala. Ivo Kaderka poprvé informoval o možnosti převzetí finále v červnu a smlouva byla podepsána tento týden poté, co v pondělí česká vláda podpořila akci 65 miliony korun z rozpočtové rezervy.

Češky dostaly do finálového turnaje divokou kartu a ve skupině D se podle losu z loňska utkají se Švýcarskem a Německem. Dále budou startovat Austrálie, Bělorusko, Belgie, Francie, Rusko, Slovensko, Španělsko, USA a nově Kanada, která nahradí Maďarsko.

Hrát se bude v O₂ areně a zároveň v přilehlé menší hale O₂ universum. Předprodej vstupenek začne na konci září a účast diváků bude záležet na aktuálních vládních nařízeních ke koronavirové situaci. Aktuálně smí do hal 3 000 osob s testem na koronavirus, po prodělání onemocnění Covid – 19 v posledních 180 dnech nebo s očkováním. Kapacita dějiště ale bude moci být plně využita, nad zmíněné limity ji ale budou moci doplnit pouze lidé po Covidu nebo s vakcínou.

Články, které by tě mohly zajímat