Právě vysíláme

Tento populární symbol podle americké organizace vzbuzuje nenávist!

29. září 2019 14:10
Tento populární symbol podle americké organizace vzbuzuje nenávist!

Americká organizace Anti-Defamation League ve svém novém seznamu nenávistných symbolů uvedla i populární symbol „okay“. Podle ní se tohoto znamení chopili neonacisté a pravidelně ho používají na Internetu.

Zvrácený význam

Původně veselý symbol, který znamenal slovo „okay“, začali používat neonacisté po jednom virálním obrázku na sociální síti 4chan. Obrázek si sice z neonacistů v tu chvíli spíše utahoval, ale radikálové se jeho významu bohužel chopili a začali ho používat s vervou na sociálních sítích i v reálném životě. Nejznámější případ jeho zneužití byl v novozélandském Christchurchi, kde ho muž použil v živém vysílání těsně předtím, než ve dvou mešitách zabil 51 lidí.

Rozhodnutí společnosti Anti-Defamation League vyvolalo na sociálních sítích několik vášnivých reakcí. Někteří kontroverzní rozhodnutí podpořili, ovšem jiní tvrdili, že organizace přehání. Potápěči například tento symbol často používají k tomu, aby signalizovali, že jsou v pořádku.

Generální ředitel Anti-Defamation League novinku hájí tím, že účelem tohoto rozhodnutí nebylo symbol „okay“ kriminalizovat, nýbrž ukázat, že i zdánlivě nevinný symbol může v určitém kontextu znamenat něco mnohem děsivějšího.

Zdroj: Unilad, Shutterstock, ADL.org, The Guardian

Články, které by tě mohly zajímat