Právě vysíláme

Tipy na bezpečnou jízdu v zimních podmínkách

20. listopadu 2019 10:08
Tipy na bezpečnou jízdu v zimních podmínkách

Čas zimních pneumatik nadešel a s ním brzy přichází i sněhové a ledové podmínky na silnicích. Jak se těmito podmínkám nejlépe přizpůsobit? Jak můžete i v nepřejících podmínkách dodržovat zásady bezpeční jízdy? To vše Vám prozradíme níže.

Základem jsou zimní pneumatiky

Přestože je výměna pneumatik z letních na zimní často unavující, drahou a nepříjemnou událostí, může Vám to zachránit život. Zimní pneumatiky jsou bezpečnější, chlubí se lepší přilnavostí, brzdnými vlastnostmi a poskytují větší jízdní stabilitu. Tyto vlastnosti z nich dělají ideální partnery pro jízdu v zimních podmínkách.

Dalším důležitým pravidlem, které je důležité při jízdě v zimních podmínkách respektovat, je dodržování bezpečné vzdálenosti. Pokud chcete řídit bezpečně, je třeba, abyste mezi Vaším vozem a autem před Vámi dodržovali odstup minimálně dvou vteřin. Takto se vyhnete případně nepříjemným situacím, a to hlavně v případě, kdy auto před Vámi musí prudce zabrzdit.

Platí i staré dobré pravidlo, že před zatáčkou je vždy dobré zabrzdit a zatáčku projet radši pomaleji. Zmenšíte tak pravděpodobnost smyku. Pokud silnice vede do kopce a podmínky jsou sněhové, popřípadě ledové, je potřeba zařadit vyšší rychlostní stupeň a plynule akcelerovat. Tento trik sníží pravděpodobnost, že na cestě do kopce vás potká smyk.

Doufáme, že vám tyto tipy pomůžou k bezpečnější jízdě v zimních podmínkách!

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Zdroj: Instagram, BESIP, Dopravní 1

Články, které by tě mohly zajímat