Právě vysíláme

Už žádné ženy, které neumí řídit! Velká Británie zakázala sexistické reklamy

15. června 2019 16:10
Už žádné ženy, které neumí řídit! Velká Británie zakázala sexistické reklamy

Už žádné ženy, které neumí zaparkovat auto, nebo vyměnit žárovku. Odzvonilo také mužům, kteří se válejí na gauči. zatímco žena uklízí. Alespoň v reklamách ve Velké Británii.

Jaké reklamy jsou tím podle úřadů  myšleny? Všechny obsahující „genderové stereotypy, které mohou někoho poškodit nebo vyvolají závažné a všeobecné pohoršení“. Neměly by tedy zobrazovat žádné stereotypy v domácnosti nebo ve vzhledu.

Zákaz se vztahuje na všechny typy médií, tedy i ty online a sociální sítě. Typickým příkladem sexistické reklamy je prý například ta, ve které muž odpočívá a zbytek rodiny dělá nepořádek, který posléze musí uklidit žena.

Dalším problémem jsou například ty reklamy, co vytváří dojem, že žena musí vypadat přitažlivě a mít doma uklizeno na úkor svého psychického zdraví. Muži by zase neměli být zobrazováni jako méněcenní kvůli tomu ,že dělají nějakou „typicky ženskou práci“.

Místní úřady tvrdí, že nejde o zbavení se veškerých genderových stereotypů, ale především o omezení těch škodlivých. Rozhodně to však prý neznamená, že by v reklamách museli vystupovat obě pohlaví, nebo by se v nich neměli ukazovat lidé, kteří jsou krásní a úspěšní.

 

Zdroj: The New York Times

 

Články, které by tě mohly zajímat