Právě vysíláme

V Číně dokončují stavbu horizontálního mrakodrapu! Co v něm najdete?

27. února 2019 15:10
V Číně dokončují stavbu horizontálního mrakodrapu! Co v něm najdete?

V západočínském městě Čchung-čching se dokončuje neuvěřitelná stavba horizontálního mrakodrapu! Celková stavba trvala šest let a stála společnost CapitaLand celkem 3,8 miliardy dolarů.

Historický projekt

Rozměry komplexu Raffles City v čínském městě Čchung-čching doslova berou dech. Dva nejvyšší mrakodrapy dosáhnou výšky 350 metrů a zbylá šestice bude měřit metrů 250. Čtyři prostřední mrakodrapy budou propojeny obrovským „horizontálním mrakodrapem“, který nese název Crystal. Uvnitř této skleněné stavby se bude nacházet park, rozhledna a několik restaurací! Crystal se v noci navíc celý rozsvítí a každý večer tak vytvoří nezapomenutelnou světelnou show.

Raffles City

Konečná verze stavby Raffles City

Mohutnou stavbu navrhl známý architekt Moshe Safdie, jenž má v portfoliu i ikonický hotel Marina Bay Sands v Singapuru. Komplex Raffles City byl inspirován vzhledem antických čínských plachetnic. Podle architekta Safdieho se podobné typy staveb budou v budoucnu vyskytovat častěji, a to kvůli docházejícímu prostoru ve velkoměstech.

Ikonický singapurský hotel Marina Bay Sands

Raffles City je vůbec nejodvážnějším projektem, do kterého se známý architekt kdy pustil. Očekávání jsou vysoká – Safdie a firma CapitaLand Group, která stavbu platí, si představují, že Raffles City bude největší atrakcí města Čchung-čching. To je velká výzva, když si uvědomíme, že celková rozloha města se dá přirovnat k rozloze Rakouska!

Crystal

Crystal

Stavba se má dokončit už letos. Bude zajímavé sledovat, zda se dočká podobného úspěchu, jako již zmíněný hotel Marina Bay Sands, nebo zda upadne v zapomenutí.

Co komplexu Raffles City říkáte vy? Napište nám váš názor do komentářů!

Zdroj: CNN, The Guardian, safdiearchitects, CapitaLand Group, BBC, Instagram

Řetězec Primark v příštích letech otevře v Praze obchod!

Články, které by tě mohly zajímat