Právě vysíláme

V Kalifornii útočí na takzvané kočičí farmy! Tamní zákon nyní zakazuje prodej koček, které nepochází z útulku

3. ledna 2019 14:00
V Kalifornii útočí na takzvané kočičí farmy! Tamní zákon nyní zakazuje prodej koček, které nepochází z útulku

Kalifornie se od Nového roku stala prvním státem ve Spojených státech, který zakázal prodej domácích mazlíčků nepocházejících z útulku. Od 1. ledna smí obchody s domácími zvířaty nabírat pouze z útulků a musí mít důkladnější přehled o tom, odkud jejich zvířata pocházejí.

Čeho chce kalifornský zákon dosáhnout?

Hlavním cílem zákonu je pomoct domácím zvířatům v tomto slunečným státě, ale nejen to. Krajská vláda chce také pomoct místním obyvatelům, jenž za udržení útulků každoročně platí miliony dolarů, podle některých odhadů.

Spojené státy již delší dobu čelí problému přeplněných útulků pro domácí zvířata. Podle charity ASPCA (Americké sdružení proti týrání zvířat) končí v útulcích zhruba 6,5 milionu domácích zvířat každý rok. Kvůli přeplněným útulkům přibývá i počet utracených domácích zvířat. ASPCA odhaduje, že je v USA každý rok utraceno zhruba 1,5 milionu domácích zvířat – z čehož 860 000 jsou kočky.

Obyvatelé Kalifornie budou doufat, že se situace v jejím státě (a i v celé USA) díky novému zákonu zlepší. Je to vůbec poprvé, co státní zastupitelé k podobnému kroku přistoupili a bude zajímavé sledovat, zda to bude mít vliv na zlepšení situace s domácími mazlíčky. Zákon se zatím nevztahuje na soukromé chovatele, ani na lidi, kteří prodávají domácí mazlíčky přímo zákazníkům.

Co si o novém zákonu myslíte vy? Napište nám do komentářů!

Zdroj: BBC, ASPCA, Shutterstock

Galerie: Kočky na skleněných stolech

Články, které by tě mohly zajímat