Právě vysíláme

V nejsevernějším městě USA vyšlo slunce. Po 66 dnech

25. ledna 2019 16:10
V nejsevernějším městě USA vyšlo slunce. Po 66 dnech

Obyvatelé z města Utqiagvik na Aljašce ve středu po více než dvou měsících zažili východ slunce. Jde o nejseverněji položené sídlo ve Spojených státech – nachází se za polárním kruhem na 71,2 stupních severní šířky.

Označení Utqiagvik pochází z jazyka Inuitů a znamená „tam, kde se loví sněžné sovy“. Až do referenda v říjnu 2016 zněl oficiální název města Barrow. Ať už chcete městu říkat jakkoliv, faktem je, že od 18. listopadu až do 23. ledna tu nevyšlo slunce.

Nestálo za tím nic jiného než jev známý jako polární noc, během níž slunce nevychází nad obzor. Nastává v arktickém či antarktickém pásmu za polárním kruhem a má různou délku, přičemž nejdéle, celý půlrok, trvá na pólech (na jižním pólu od začátku jara do konce léta, na severním pak od začátku podzimu do konce zimy; s polárním dnem se to pak má právě naopak).

Za severním polárním kruhem je v zimních měsících často k vidění polární záře. Na jihu byste ji zastihli během léta.

Utqiagvik na tom tak černě není – tam na slunce nečekali půl roku, ale „pouze“ 66 dní. Přesto místní obyvatelé (kterých je něco přes 4 300) museli mít radost, když se zlatavý kotouč konečně vyhoupl na nebeskou klenbu. A za pár měsíců je čeká pravý opak: dlouhý polární den, kdy slunce na podobně dlouhou dobu nezapadne.

Zdroj: MSN.com, The Washongton Post

Galerie: Umělkyně spravuje židle plastem a vypadá to famózně

Články, které by tě mohly zajímat