Právě vysíláme

Vědci vytvořili první hybrid člověka a opice! Experiment sklidil rozporuplné reakce

3. srpna 2019 14:10
Vědci vytvořili první hybrid člověka a opice! Experiment sklidil rozporuplné reakce

Skupina výzkumníků v čele se španělskými specialisty podnikla pozoruhodný experiment, který si ovšem vysloužil i negativní reakce. Týmu vědců se totiž podařilo vytvořit hybrid člověka a opice!

Španěl Juan Carlos Izpisúa podnikl se svým týmem něco, o co se doposud ještě nikdo nepokusil. Vědec spojil lidské a zvířecí genetické materiály a vytvořil hybrid člověka a opice.

Nejdříve tým geneticky upravil opičí embryo tak, aby buňky vytvářející orgány přestaly pracovat. Ty pak nahradil lidskými kmenovými buňkami, díky čemuž vzniklo embryo opice s lidskými geny. Vědci ho posléze nechali čtrnáct dní vyvíjet a poté ho zničili.

Celý výzkum musel proběhnout v Číně, protože ve Španělsku jsou podobné testy zakázané. Samotný Izpisúa se o genetickou výměnu člověka a zvířete pokusil už minulosti, když chtěl vytvořit hybrit člověka a prasete. Jeho pokus však dopadl tenkrát neúspěšně, protože se v embryu podařilo udržet jen 1 lidskou buňku na 100 tisíc buněk prasete.

Ačkoliv bere španělský vědec svůj výzkum s opicí jako velký úspěch, dočkal se i kritiky od odborníků, kteří tvrdí, že kvůli těmto pokusům by se jednoho dne mohlo lidské vědomí omylem dostat do mozku zvířat.

 

 

Profesor Juan Carlos Izpisúa (vlevo)

 

Zdroj: Ladbible.com

Články, které by tě mohly zajímat