Právě vysíláme

Vláda schválila nouzový stav. Budou zakázány akce, výjimku dostanou divadla a kina

30. září 2020 16:13
Vláda schválila nouzový stav. Budou zakázány akce, výjimku dostanou divadla a kina

V Česku začne od 5. října opět platit nouzový stav, má zabránit šíření epidemie koronaviru. Od pondělí 5. října budou na dva týdny zakázány hromadné akce uvnitř nad 10 lidí, venku nad 20 lidí. Výjimku ze zákazu budou mít divadla a kina. Zakázána budou představení se zpěvem včetně operních.

Návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly dnes schválila vláda. Nouzový stav bude platit po 30 dní, tedy do začátku listopadu. Platit bude po 30 dní, tedy do začátku listopadu. Prymula důvody zavedení zvláštního režimu vysvětlil dopoledne ve Sněmovně snahou zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Bez vyhlášení nouzového stavu by podle něj mohl počet pacientů s Covidem-19 koncem října ohrozit kapacitu zdravotnických zařízení.

„Nejde o to, jaké jsou denní přírůstky, ale o to, že generují vyšší počet pacientů vyžadujících hospitalizaci,“ uvedl Prymula na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Nová opatření

Výjimku budou mít členové jedné domácnosti, práce v zaměstnání nebo zastupitelstva a další jednání státních orgánů. Divadla a kina budou moci dál hrát až pro 500 lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení. Omezení se bude týkat představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály.

 

„Je nám jasné, že v oblasti kultury ekonomické dopady jsou, a budeme o nich nepochybně diskutovat,“ řekl Prymula. Podle něj jsou ale opatření mírnější než na jaře. Na svatbách a pohřbech bude podle ministra zdravotnictví Prymuly počet účastníků omezen od 19. října. Přítomno bude moci být nejvýše 30 lidí.

 

Zdroj: ČTK, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat