Právě vysíláme

Vláda zvažuje otevření obchodů, rozhodne ve čtvrtek

20. dubna 2021 10:10
Vláda zvažuje otevření obchodů, rozhodne ve čtvrtek

V České republice po více než měsíčním lockdownu dochází opět k mírnému rozvolňování. Děti prvního stupně základních škol se již vrátily do škol a otevřely se také obchody s dětským zbožím či čistírny a knihovny. Ve čtvrtek by měla vláda rozhodnout, kdy dojde k dalšímu zmírnění restrikcí.

Na mimořádném čtvrtečním zasedání má vláda v plánu zhodnotit dopady posledního otevření z minulého týdne a zároveň představit plán uvolňování. Ten by měl zahrnovat systém rozvolňování obchodů a služeb, které jsou po otevření škol na řadě.

„Pokud se ta situace bude vyvíjet dobře, pokud incidence bude směřovat ke klíčové hranici, na které jsme se shodli, to je 100 za týden vůči 100 000 obyvatel, jsme připraveni ukázat ve čtvrtek systém rozvolnění v obchodu a ve službách,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Dosavadní protiepidemický systém (PES) by měl být podle zástupců vlády nahrazen novými pravidly. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera se nebude jednat o tabulku, ale spíše o „balíčky k rozvolňování“, uvedl dříve.

Obchody vláda naposledy povolila otevřít v prosinci před Vánocemi. Po nich se však kvůli špatné epidemiologické situaci rozhodla prodejny znovu uzavřít. Aktuálně jsou otevřeny pouze obchody s dětským zbožím a obuví, fungují také služby jako zámečnictví, čistírny či prádelny.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat