Právě vysíláme

Zavřené školy i restaurace. Vláda představila plán restrikcí platných od středy

12. října 2020 21:59
Zavřené školy i restaurace. Vláda představila plán restrikcí platných od středy

Netrpělivě očekávané představení další vlny restrikcí je tady. Pro mnohé majitele restaurací znamená naplnění nejhorších obav. Pokud se průměrné reprodukční číslo za týden sníží na hodnotu 0,8, budou dnes přijatá opatření zmírněná. Po jednání vlády to řekl premiér Babiš (ANO).

Nová opatření se ale pochopitelně nedotknou jen provozovatelů restauračních zařízení. Od středy do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních – přejdou na distanční výuku. Mateřských škol se opatření netýká.

Přitom teprve ode dneška bylo účinné opatření, na základě kterého se na druhém stupni základních škol učí prezenčně polovina dětí, zbytek na dálku. Po týdnu se měli žáci střídat.

Na výuku on-line už dnes přešly vysoké a střední školy v celé ČR, dosud v některých regionech fungovaly normálně. Na prvním stupni dosud byla prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu.

Další opatření

  • Na veřejně přístupných místech bude zakázáno pití alkoholu. Opatření má platit od středy do 3. listopadu, informoval ministr Prymula na Twitteru.
  • Od středy bude v Česku povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy. O opatření, které bude platit do konce nouzového stavu, rozhodla vláda.

  • Shromažďování v ČR bude kvůli od středy do konce nouzového stavu omezené na maximálně šest osob.

  • Restaurace, bary a kluby budou muset být od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, uzavřeny. Dosud musely zavírat ve 20:00 hodin.

Pokud se průměrné reprodukční číslo za týden sníží na hodnotu 0,8, budou dnes přijatá opatření zmírněná. Po jednání vlády to řekl premiér Babiš (ANO).

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat