Právě vysíláme

Zdrcený Sean Penn vypovídal o hrůzách, které viděl na Ukrajině, a popsal setkání se Zelenskyjm

8. března 2022 9:10
Zdrcený Sean Penn vypovídal o hrůzách, které viděl na Ukrajině, a popsal setkání se Zelenskyjm

Prakticky ihned po ruské invazi vycestoval americký herec Sean Penn na Ukrajinu, aby o tamní situaci natočil dokumentární film.

V těchto dnech se už herec nachází ve Spojených státech a pro kanál CNN uvedl, co v zemi zmítané válkou zažil.

Herec zamířil na Ukrajinu ve stejný den, kdy do země přijely ruské tanky. Setkal se i s prezidentem Volodymyrem Zelenskyjm, který ocenil jeho odvahu. Po návratu domů pak na oplátku Sean Penn vyjádřil ohromnou úctu právě jemu. „Nevím, jestli ví, že se pro to narodil, ale je jasné, že jsem v jeho přítomnosti cítil něco nového pro moderní svět. Vyzařovaly z něj odvaha, láska a důstojnost,“ řekl herec pro kanál CNN a rozpovídal se o situacích, které v Ukrajině viděl na vlastní oči. Jak totiž uvedl na svém twitterovém účtu, po setkání v Kyjevě s prezidentem, nechal auto na kraji silnice a došel spolu s kolegy pešky až k polským hranicím.

O strašlivých a smutných momentech, které cestou viděl, povyprávěl americkému moderátorovi a dle tónu jeho hlasu bylo znát, jak moc ho celá situace zasáhla. Tisíce rodin totiž bylo rozděleno, ženy se musely rozloučit s muži a společně s dětmi uprchnout do jiné země. Často pak s nadějí, že se znovu vrátí domů. „Neviděl jsem žádné kufry. Jako by věřily, že se brzy vrátí,“ uvedl Penn sklíčeně. V rozhovoru pak ještě zdůraznil nutnou pomoc okolního světa i Spojených států. „Nevím, jestli bezletové zóny vyvolají jadernou válku, ale vím, že musíme investovat všechno, co máme, abychom podpořili ukrajinský lid a prezidenta Zelenského. Jinak nám nezůstanou žádné vzpomínky na to, čím Amerika doufala a měla být,“ sdělil.

Články, které by tě mohly zajímat