Právě vysíláme

Zemřela nejstarší Češka! V čem tkvěl její recept na to, dožít se tak vysokého věku?

9. prosince 2019 12:10
Zemřela nejstarší Češka! V čem tkvěl její recept na to, dožít se tak vysokého věku?

Jméno Magdalena Kytnerová vám sice možná nic neřekne, ale zcela určitě si tato dáma zaslouží vaší pozornost. Jednalo se totiž o nejstarší Česku, jenž bohužel 8. prosince zemřela.

Magdaleně Kytnerové bylo letos v březnu 108 let. O její smrti informovala Česká televize. Mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek v neděli ČTK potvrdil, že nejstarší obyvatelka žila v Kroměříži, o jejím úmrtí však město zatím nemá informace.

Kytnerová se narodila 17. března 1911 v rakouském Mödlingu. Coby dítě se stala sirotkem, po smrti rodičů ji vychovávala babička a posléze tety. Vdávala se v roce 1942, s manželem žila v Brně. Narodily se jí dvě děti, dcera žije v Německu a syn Václav o ni spolu s manželkou pečoval.

Město po předloňské oslavě narozenin Magdaleny Kytnerové na svých stránkách uvedlo, že jeho obyvatelka má na dlouhověkost jednoduchý recept: jí a pije to, co jí chutná, a dělá to, co ji baví. I ve vysokém věku používala mobilní telefon a prostřednictvím skypu byla v kontaktu s dcerou, která žije v zahraničí. Seniorka i ráda četla, dívala se na televizi a poslouchala rozhlas.

 

Zdroj: ČTK, Město Kroměříž

Články, které by tě mohly zajímat