Právě vysíláme

Změny v opatřeních: Konec testů zdarma a restaurace musí kontrolovat bezinfekčnost hostů

1. listopadu 2021 9:10
Změny v opatřeních: Konec testů zdarma a restaurace musí kontrolovat bezinfekčnost hostů

Počet nakažených Covidem–19 každý den roste! Právě kvůli rostoucímu počtu případů platí v Česku od dnešního dne nová opatření.

Kontroly v restauracích

Hospodští a restauratéři musí ode dneška kontrolovat doklady o bezinfekčnosti hostů. Rozhodla o tom vláda kvůli rychle stoupajícím počtům lidí nakažených novým typem koronaviru. Pro většinu lidí nenaočkovaných proti Covidu – 19 to bude znamenat povinnost mít u sebe při návštěvě restaurace potvrzení o negativním testu, jinak by je personál neměl obsloužit. 

O povinnosti personálu restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiš ve středu 20. října 2021. Opatření vyvolalo kritiku některých hospodských, podle který stát přenáší odpovědnost za šíření epidemie na majitele a provozovatele gastro služeb. Restrikce podle nich povedou k úbytku hostů a dalšímu poklesu tržeb.

Personál restaurací by ode dneška neměl obsloužit nikoho, kdo není očkovaný proti covidu-19, toto onemocnění v posledním půlroce prokazatelně neprodělal, případně nemá platný negativní test na koronavirus. Bezinfekčnost mohou hosté prokázat také tím, že na místě podstoupí samotest.

Ke kontrole dokladů o bezinfekčnosti může obsluha restaurací využít aplikaci Tečka pro mobilní telefony. Aplikace je k dispozici pro přístroje s operačními systémy Android iOS.

Za porušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví hrozí pokuta až tři miliony korun. Kontrolovat jeho dodržování mohou krajské hygienické stanice a policie. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová již na tento týden ohlásila rozsáhlé kontroly. V každém okrese bude v terénu jedna až dvě kontrolní skupiny.

Konec testů zdarma

Ode dneška se také zkracuje doba platnosti testů na Covid – 19. Negativní výsledek antigenního testu nově platí 24 hodin místo dosavadních tří dnů. U přesnějších PCR testů se platnost zkrátila z týdne na 72 hodin.

Výrazně se omezuje rovněž okruh lidí, kteří mají nárok na preventivní test hrazený z veřejného pojištění. Nenaočkovaní lidé si je ode dneška musí platit ze svého.

Možnost nechat se bezplatně otestovat mají i nadále děti a mladí do 18 let, lidé naočkovaní nebo se zahájenou vakcinací a také ti, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů. Pokračovat bude také úhrada testů, na které pošle pacienta lékař nebo hygiena. Z veřejného zdravotního pojištění zůstává hrazeno i testování v sociálních službách.

Články, které by tě mohly zajímat