Právě vysíláme

Ztracená ponorka pravděpodobně implodovala. Smrt pasažérů mohla být velmi rychlá, říkají experti

23. června 2023 10:41
Ztracená ponorka pravděpodobně implodovala. Smrt pasažérů mohla být velmi rychlá, říkají experti

Všech pět členů posádky turistické ponorky, která se v neděli vydala k vraku Titaniku a následně zmizela, je téměř jistě po smrti. Vyplývá to z vyjádření americké pobřežní stráže i společnosti, která ponorku provozovala.

John Mauger z pobřežní stráže potvrdil, že se našly trosky ponorky, která s velkou pravděpodobností implodovala. Zároveň vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Také společnost OceanGate Expeditions, která zmizelou turistickou ponorku provozovala, předpokládá, že posádka je po smrti. Firma v prohlášení vyjádřila zármutek nad ztracenými životy. „Domníváme se nyní, že jsme o našeho výkonného ředitele Stocktona Rushe, Shahzadu Dawooda a jeho syna Sulemana Dawooda, Hamishe Hardinga a Paula-Henriho Nargeoleta bohužel přišli,“ uvedla firma v prohlášení.

Vnitřek ponorky (Profimedia)

Podvodní robot v pátek ráno našel záď ponorky, oznámila pobřežní stráž. Tím je podle ní jasné, že není naděje na přežití posádky. Pobřežní stráž předpokládá, že ponorka implodovala (opak exploze) poblíž vraku Titanicu. Ukazují na to údajně trosky objevené na dně Atlantického oceánu. Nalezeno bylo pět různých velkých kusů, které vypadají jako zbytky plavidla. zdůrazňuje, že takové imploze jsou velmi vzácné a neobvyklé. Experti dodávají moderní ponorky jsou navrženy a testovány tak, aby odolaly extrémním tlakům a poskytovaly bezpečnost jejich posádkám. V případě katastrofy ponorky Titan se zdá, že došlo k selhání tlakového systému.

 

Pobřežní stráž uvedla, že bude pokračovat ve zkoumání oblasti, kde byly trosky nalezeny. Na místě zůstanou roboti sbírající informace.

Ponorka Titan (Profimedia)

Podle pobřežní stráže je příliš brzy na to říci, kdy k implozi došlo. Zvuky, které senzory zaznamenaly v úterý a ve středu, ovšem pravděpodobně s ponorkou nesouvisely.

Trosky byly nalezeny ve vzdálenosti přibližně 490 metrů od přídě Titanicu, který spočívá na mořském dně v hloubce kolem 3800 metrů od svého ztroskotání v roce 1912.

Oběti

Ponorka Titan sloužila k přepravování bohatých turistů k vraku legendárního zaoceánského parníku. Zhruba hodinu a 45 minut po ponoru ztratila v neděli spojení s mateřskou lodí. V oblasti nasazení zhruba 700 kilometrů jižně od kanadského ostrova Newfoundland zahájili poté příslušníci pobřežní stráže z USA a Kanady rozsáhlou pátrací akci na hladině oceánu i v jeho hlubinách. V akci byly lodě, letadla, dálkově ovládané ponorky, potápěcí roboty a další zařízení.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat