Právě vysíláme

Víte, proč se naši psí miláčci tak rádi válí v exkrementech? My to víme!

15. května 2018 7:05
Víte, proč se naši psí miláčci tak rádi válí v exkrementech? My to víme!

Asi každý z nás, kdo má doma čtyřnohého miláčka, zná ten pocit. Jdeme na procházku a v dálce jasně vidíme, jak se náš pejsek válí na zádech v něčem, o čem už hned víme, že je to něčí výkal. A je zle!

Proč to však ti psi dělají? Vždyť jsou to zvířata, která mají mnohokrát vyvinutější čichové buňky, než člověk. Proto je záhadou, proč se válejí v něčem tak zapáchajícím a to zcela dobrovolně. Kolují takové teorie, které se snaží toto abnormální chování logicky vysvětlit. Například taková, že tuto vlastnost zdědili psi od vlků, kteří se tak snaží zamaskovat svůj pach během probíhajícího lovu.

Psi se však na procházkách neválí jen ve výkalech, ale i v mršinách a ve zbytcích těl uhynulých zvířat, například ryb. Podle vědců je to jasné. Psi zkrátka chtějí načichnout kořistí, aby před svou smečkou dali najevo, že jsou to oni, kteří jsou považováni za úspěšné lovce.

ČTĚTE TAKÉ: Využíváte pro své mazlíčky psí hotely? Nejstarší psí hotel v Česku je už přes 30 let plný!

Podle amerického psychologa Stanleyho Corena se tento proces podobá lidskému chování. Říkáte si v čem? „Je to jako když si člověk vezme křiklavou havajskou košili.

Zdroj: BBC.com

Zvířecích alergiků přibývá, i vědci jsou v šoku. Co to způsobuje?

Články, které by tě mohly zajímat