Právě vysíláme

Největší hudební skandály historie. Které kauzy vešly do dějin?

28. února 2024 10:12
Největší hudební skandály historie. Které kauzy vešly do dějin?

Hudební průmysl má dlouhou historii plnou kontroverzí a skandálů. Není to totiž jen místo plné talentovaných lidí s dobrým srdcem. Naopak někteří umělci se přímo proslavili svým skandálem. Jaké jsou zatím největší a nyní již historické kauzy, které obletěly svět?

Hudební showbyznys zažil opravdu mnoho a mnoho skandálů. O některých dokonce veřejnost nemá ani ponětí. Pojďme si dnes ovšem shrnout ty největší kauzy, které se zatím v hudebním byznysu odehrály a vlastně už vstoupily do dějin. Níže zmíněné skandály ukazují, jakým způsobem osobní život a chování hudebníků mohou ovlivnit jejich veřejný obraz a kariéru.

Chuck Berry a jeho právní potíže: Legendární kytarista a jeden z předních průkopníků rock and rollu Chuck Berry byl v roce 1959 odsouzen za zneužívání nezletilé dívky. Chuck si odseděl tři roky za převoz čtrnáctileté školačky přes hranice s cílem jí pohlavně zneužít.  Tento skandál ovlivnil jeho kariéru až do pozdních 60. let. Po propuštění v roce 1963 měl kytarista několik dalších hitů, včetně skladeb, ale žádná z písní nedosáhla takového úspěchu, jaký měly jeho písně z padesátých let.

Elvis Presley a jeho pohyby boků: V polovině 50. let byl Elvis Presley kritizován za své smyslné pohyby boků při živých vystoupeních, což bylo považováno za vulgární a nevhodné. To vyvolalo kontroverzi a vzbudilo nesouhlas v konzervativní části společnosti. Nakonec se ale Elvis právě svými pohyby proslavil a i díky nim se zařadil mezi největší hudební krále všech dob.

John Lennon a jeho kontroverzní výroky: John Lennon a jeho manželka Yoko Ono byli známí svými politickými postoji a kontroverzními výroky, zejména v období vietnamské války. To vedlo k napětí s veřejností a vládou. Lennon i nechvalně proslul svým komentářem o tom, že „The Beatles jsou větší než Ježíš“.

Ozzy Osbourne a netopýr: V roce 1982 byl Ozzy Osbourne obviněn z toho, že na pódiu kousl hlavu netopýra. Tato situace vyvolala rozhořčení a byla kritizována jako okultní a neetická. Ozzy později velmi litoval, že něco takového udělal. Sice na pódiu vypadal jako drsňák, ale ve skutečnosti mu šlo o život. Přímo po koncertě musel být okamžitě očkován proti vzteklině.

 

Madonna a kontroverzní videoklipy: Madonna byla v průběhu své kariéry opakovaně obviňována z kontroverzních videoklipů a provokativních scén. Jedním z nejznámějších příkladů je videoklip k písni Like a Prayer z roku 1989. Madonna v něm tančí okolo hořících křížů a líbá sochu v podobě černého Ježíše. Klip před sedmnácti lety odsoudily hlavně křesťanské organizace, kterým se zdál nadmíru rouhačský.

 

Michael Jackson a obvinění ze sexuálního zneužívání: Později ve své kariéře byl Michael Jackson obviněn ze sexuálního zneužívání nezletilých. I když byl dvakrát obviněn, nikdy nebyl shledán vinným. Špatná pověst pedofila se s ním však táhla až do doby jeho smrti v roce 2009. V roce 2019 se navíc natočil dvoudílný dokument pod názvem Leaving Neverland, kde vystupují Jacksonovy oběti.

Miley Cyrus a náhlá změna image: Miley Cyrus prošla zeanadání výraznou transformací od dětské hvězdy Disney k odvážné a kontroverzní umělkyni. Její vystoupení během hudebních akcí, zejména během MTV Video Music Awards 2013, vyvolala bouři reakcí. Miley se ovšem nakonec podařilo projít proměnou bez velkých problémů a fanoušci brzy na její image Hanny Montany zapomněli. Dnes je ze zpěvačky oceňovaná umělkyně, která získala i cenu Grammy.

 

Kanye West a kontroverzní projevy: Kanye West je kapitola sama o sobě. Je známý svými nevybíravými projevy, chováním a komentáři. Jeho skandály odstartovala kauza, kdy v roce 2009 přerušil děkovnou řeč Taylor Swift na cenách MTV.  Od té doby se Kanye oženil s Kim Kardashian, rozvedl, měl antisemitské komentáře, zveřejňoval nacistické symboly a naznačil sympatie s Adolfem Hitlerem.

Články, které by tě mohly zajímat