Právě vysíláme

Podpořte s námi Elis a další děti v tísni!

12. října 2016 9:44
Podpořte s námi Elis a další děti v tísni!

Evropa 2 také pomáhá zlepšit život českých dětí, které nemají stejné startovní šance. Proto podporuje sbírku Člověka v tísni Lepší škola pro všechny, jejíž sponzor do 15. října zdvojnásobí každou zaslanou korunu!

Sbírka pomáhá žákům i učitelům více než na 3 300 škol, kde Člověk v tísni učí učitele pracovat s nadanými i hendikepovanými dětmi. Díky podpoře českých dárců také doučuje děti ze sociálně slabších rodin, aby neskončily na zvláštní škole a později bez práce nebo inspiruje studenty k řešení místních problémů.

Loni byla jedním z podpořených dětí Elis. Nastoupila do předškolního klubu Člověka v tísni, když jí bylo dva a půl roku. S maminkou se tehdy stěhovala do druhého azylového domu. Byla tichá, na první pohled bylo patrné, jak málo si věří. Změny k lepšímu se tak projevily až za několik měsíců. Nejdříve si sama přišla sednout do kruhu k ostatním dětem. Pak se dokonce odhodlala prolézt látkovým tunelem, který v předškolce je. Byl to pro ni vždy nepřekonatelný problém, ale jednoho dne už nechtěla být jediná, která to nedokáže.

Opravdový zlom ale nastal ve chvíli, kdy vzala poprvé v životě do ruky nůžky. „Chvíle, kdy poprvé ustřihla kus papíru, byl pro mě jeden z nejsilnějších okamžiků, které jsem během své práce zažila. Úplně se jí rozzářily oči, začala se smát a její nadšení neznalo mezí. Byl to okamžik absolutní radosti,“ vypráví Věra, Elisina paní učitelka.

Pražský předškolní klub je jeden ze dvanácti, které Člověk v tísni v Česku spravuje. Všechny jsou určeny pro ty nejmladší děti z chudých a sociálně vyloučených rodin, které nemají stejnou startovní pozici v životě jako jejich vrstevníci. Z klubů potom děti odcházejí do klasických škol a školek připravené – připravené učit se, poznávat svět, protože zažily, jak moc velká radost to je. Podpořte je prosím s námi na www.lepsiskolaprovsechny.cz/darujte/.

Články, které by tě mohly zajímat