Právě vysíláme

Za jak dlouho se zbavíte alkoholu v krvi po propařené noci?

4. července 2019 8:37
Za jak dlouho se zbavíte alkoholu v krvi po propařené noci?

Léto je pro mnohé neodmyslitelně spojeno s večírky a oslavami a ty jsou zase spojeny s alkoholem. Co je to zbytkový alkohol a jak moc je nebezpečný? A jak je to obecně s odbouráváním alkoholu?

Zbytkový alkohol?

Po vypití většího množství alkoholu zůstáváme pod jeho vlivem i po několikahodinovém spánku. Obecně se tomuto stavu říká, že máme „zbytkový alkohol“. Je to stejný alkohol jako ten, který jsme právě dopili, ovšem po probdělé noci často jeho účinky znásobuje únava a nedostatek kvalitního spánku, kdy tělo místo odpočinku zpracovává toxické látky, které jsme do sebe v průběhu večera vpravili.

Odbourávání alkoholu

Po „středním zatížení alkoholem“ trvá podle odborníků zhruba 2-3 dny, nežli se tělo zotaví. To je déle, než doba, za kterou alkohol z krve vymizí. Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako např. rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,10 – 0,15 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Také je potřeba mít na paměti, že hladina alkoholu v krvi stoupá ještě po určitou dobu od dopití poslední sklenice.

Co způsobuje alkohol za volantem?

Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění řidičeZvýšená míra alkoholu v krvi řidiče způsobuje tzv. „tunelové vidění“. To znamená, že zorné pole řidiče se při zvyšující se hladině alkoholu v krvi snižuje, a řidič je schopný čím dál tím méně vnímat celý prostor před sebou.  Již hodnota kolem 0,2 promile v krvi způsobuje prokazatelné zhoršení schopnosti řídit.

Tipy na zmírnění účinku alkoholu – nikoliv na jízdu pod vlivem!

Pokud už pijete, jezte! Jídlo, zejména pak jídlo s vysokým obsahem bílkovin a tuků (maso, sýry), zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve.

Pijte po velmi malých doušcích.

Pokud máte žízeň, pijte vodu, nikoli alkoholické nápoje.

Každý vypitý alkoholický nápoj prokládejte nealkoholickým nápojem.

Buďte aktivní, a pokud pijete, neseďte. Fyzická aktivita napomáhá rychlejšímu odbourávání alkoholu.

Nikdy nepijte, pokud užíváte léky.

Pokud pijete alkoholické nápoje, nepijte kávu. Kofein vás sice „nakopne“, ale v odbourávání alkoholu z těla nepomáhá – naopak. Alkohol v krvi zůstává déle!

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů

Články, které by tě mohly zajímat