Právě vysíláme

Bradley Cooper terčem kritiky: Jeho role židovského hudebníka je prý laciná karikatura

17. srpna 2023 13:22
Bradley Cooper terčem kritiky: Jeho role židovského hudebníka je prý laciná karikatura

Nový biografický film Maestro o americkém hudebníkovi Leonardovi Bernsteinovi čelí po zveřejnění ukázky kritice. Herec Bradley Cooper, který je i režisérem snímku, hudebníka židovského původu ztvárnil s umělým nosem, který podle některých názorů vypadá jako z karikatury nacistické propagandy.

Informoval o tom dnes server The Times of Israel. Producenti filmu, mezi kterými jsou společnosti známých režisérů Martina Scorseseho a Stevena Spielberga, se ke kritice, která zaznívá od herců i na sociálních sítích, zatím nevyjádřili.

Použití umělého nosu silně kritizovala britská herečka židovského původu Tracy-Ann Oberman. Podle ní měl být Cooper schopen zahrát Bernsteina i bez nosní protézy. „Pokud to Bradley Cooper nedokáže jen silou svého herectví, tak ho neobsazujte a dejte roli židovskému herci,“ uvedla Oberman. Poukázala na to, že v novém filmu Oppenheimer režiséra Christophera Nolana hrají role významných vědců židovského původu Roberta Oppenheimera a Alberta Einsteina také herci bez židovských kořenů.

 

Kritiku film sklidil i od uživatelů sociálních sítí. Podle nich zvýraznění nosu navíc nepřiblížilo podobu herce opravdovému Bernsteinovi. „Opravdový Leonard Bernstein neměl komický nos jako Bradley Cooper v Maestru,“ cituje jednoho uživatele server The Times of Israel. Kritici se tak domnívají, že tvůrci filmu se spíše řídili stereotypem o tom, jak vypadají Židé, než snahou zobrazit světoznámého dirigenta co nejvěrohodněji. „Hollywood dal Bradleymu Cooperovi, který není Žid, roli, ve které hraje židovskou legendu Leonarda Bernsteina, a nasadil na něj nechutně přehnaný židovský nos,“ uvedla americká organizace proti diskriminaci StopAntisemitism.

V polemice také zaznívá otázka, nakolik je správné, aby Žida hrál herec, který není židovského původu. Mnozí přitom poukazují na to, že některé dřívější praktiky používané v divadle či ve filmu, například ztvárnění černochů herci bílé pleti se začerněnou tváří, jsou dnes už považovány za nepřípustné.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat