Právě vysíláme

Jamiroquai vystoupí v Praze. Mají na svědomí nejrychlejší koncert i nejprodávanější funkové album

11. května 2023 12:10
Jamiroquai vystoupí v Praze. Mají na svědomí nejrychlejší koncert i nejprodávanější funkové album

Jamiroquai roztančí už ve čtvrtek 22. června 2023 Prahu. Do České republiky dorazí v rámci festivalu Metronome Prague, který přivítá i další hvězdná jména. Mezi nimi figurují Aurora, M83, Zaz nebo Moderat.

Jamiroquai jsou ostřílenou kapelou. Fungovat začali v devadesátých letech, kdy byla hudební scéna označována za acid-jazzovou a právě zažívala svůj kulminační vrchol. Hlavní inspirací byli podle zpěváka Jaye Kaye sestavě Stevie Wonder, Herbie Hancock, Roy Ayers, Sly Stone, Meters nebo James Brown. Umělci stojící jednou nohou ve funku či soulu, druhou zpravidla v jazzu.

Nástup Jamiroquai byl pro scénu šokem. Zatímco z jedné strany člověku ještě zuřily do uší zkreslené kytary grungerů, ze druhé přicházely elektronické taneční rytmy a zvuky. Už první alba kapely The Return Of The Space Cowboy a Travelling Without Moving spolu s videoklipem Virtual Insanity slavily nevídané úspěchy. Druhé jmenované je do dnešní doby nejprodávanější funkovou deskou všech dob. A nejde o jediný rekord, jež si britská skupina připsala na své konto. V únoru 2007 uspořádala na palubě soukromého Boeingu 757 koncert nazvaný Gig In The Sky, který se dočkal titulu Nejrychlejšího vystoupení. Letadlo tehdy letělo rychlostí 1 017 kilometrů v hodině.

Ačkoliv jsou v současné době Jamiroquai spíše veterány, jejich sláva nepohasíná. Nejnovější počin Automaton z roku 2017 figuroval v top pětce většiny relevantních světových žebříčků a platí za headlinery na mnohých festivalech.

Na Metronome Prague na pražském Výstavišti kapela vystoupí ve čtvrtek 22. června 2023. A vstupenky jsou ještě k mání! Tak si nenechte tento jedinečný zážitek ujít!

Zdroj: Lidové noviny, Metronome Prague

Články, které by tě mohly zajímat