Právě vysíláme

Podlaha ovlivňuje i vaši náladu: Poradíme, čemu se vyhnout

19. března 2024 8:03
Podlaha ovlivňuje i vaši náladu: Poradíme, čemu se vyhnout

Uspořádání interiéru dokáže výrazně ovlivnit náladu. Kromě různých dekorací, obrazů nebo květin má silný vliv na to jak se doma cítíme i podlaha. Přečtěte si, jaké materiály, barvy a typy podlah vás spolehlivě pozitivně naladí a čemu se naopak raději vyhněte.

Barvy v interiéru hrají důležitou roli

Barvy mají na naši psychickou pohodu rozhodně vliv. Ať si to uvědomujeme, nebo ne. Každopádně barvy dokážou s interiérem opravdové divy. Pokud například bojujete s malým prostorem, ideální je volit světlé barvy. Ty mají totiž schopnost opticky místnost zvětšit.

Světlá podlaha dokáže prostor oživit a provzdušnit. Vyhrát si ale můžete také s barevnými kontrasty, které na první pohled upoutají pozornost a ozvláštní celou místnost.

Při výběru barev se řiďte jednoduchou poučkou. Pokud máte málo prostoru, volte světlé a neutrální barvy jako je bílá, šedá nebo béžová.

Jestli se vám zdá váš interiér příliš prázdný a holý, sáhněte naopak po tmavších teplých barvách – například červené, hnědé, tmavě zelené.

Materiál působí téměř na všechny smysly

Materiál podlahy je klíčový, jelikož ovlivňuje ještě více smyslů než barva. Chůze po chladné dlažbě vyvolává úplně jinou senzorickou odezvu než chůze po měkkém hřejivém koberci. Materiál vnímáte zrakem, hmatem i sluchem. Proto výběr podlahy rozhodně nepodceňujte.

Jak na nás jednotlivé materiály působí:

  • Dřevo – jednoznačně jeden z nejoblíbenějších materiálů v interiéru. Navozuje pocit pohody a útulnosti. A nemusíte nutně sahat po masivu. Cenově dostupnější variantu nabízí třeba krásně propracované dekory vinylové podlahy nebo PVC. Na rozdíl od dřeva jsou navíc méně náročné na údržbu.
  • Dlažba – chladný, ale elegantní materiál. Navozuje pocit čistoty. Proto ho najdete často v koupelně. Ideální je také jako podlaha do kuchyně. Tam můžete chladnou dlažbu zútulnit kusovým kobercem ideálně v kontrastní barvě.
  • Koberec – měkký a hřejivý materiál, který oceníte především v obývacím pokoji, ložnici nebo dětském pokoji. Krásně sjednotí místnost a dodá ji elegantní až luxusní vzhled. Při výběru koberce se zaměřte na materiál i délku vlasu.

Tipy jak kombinovat barvy a materiál v interiéru

Držte se pravidla 60-30-10. Jde o prověřenou poučku bytových designerů, kdy si vyberete tři různé barvy a ty pak v interiéru kombinujete. Používejte 60 % dominantní barvy, 30 % sekundární barvy a 10 % doplňkové a kontrastní barvy, která dodá místnosti jedinečný vzhled.

Vyberte si styl bydlení, který vám sedí. Pro někoho to bude strohý industriální styl, někdo dá přednost pestrobarevnému pastelovému stylu. I tady ale myslete na to, že méně je někdy více. Vyhněte se přílišné přeplácanosti interiéru. Prostor, použité materiály a barvy by vás neměly „zadusit“.

Články, které by tě mohly zajímat