Právě vysíláme

Slavia tlačí český koeficient opět sama. Jaké jsou vyhlídky na příští sezony?

30. března 2022 8:00
Slavia tlačí český koeficient opět sama. Jaké jsou vyhlídky na příští sezony?

Sešívaní jsou už několikátý rok po sobě největším držákem národního koeficientu. Ten je pro fanoušky tuzemských týmů naprosto zásadní. Určuje totiž, kolik týmů z Fortuna ligy uvidíme v předkolech evropských pohárů. Ovlivňuje také nasazení do jednotlivých předkol a výběr soutěží, ve kterých se kluby objeví.

Poslední sezony táhla Slavia téměř sama a vzhledem k vypadnutí Sparty s Partizanem to letos nebude jiné. V důsledku nestabilních výkonů v Evropě spadl český koeficient loni na 16. místo, což je pro kluby Fortuna ligy hotová katastrofa. Patnáctá příčka totiž odděluje relativně úspěšné země od fotbalových trpaslíků a naše liga bude mít od léta 2022 v Evropě pouze 4 místa. Mistr ligy půjde pravděpodobně do druhého, nebo třetího předkola Ligy mistrů a zbylé tři týmy do druhého předkola Konferenční ligy. Sezona jim tedy bude začínat velmi brzy a budou muset vyřadit tři soupeře, aby si zahráli základní skupinu. O Evropskou ligu by prvoplánově nebojoval nikdo. Tento scénář nás čeká v příští sezoně a je jasné, že v takové situaci půjde koeficient zlepšovat velmi těžko, proto je letošní sezona klíčová. Bojuje se v ní o pozice do sezony 2023/2024. Pokud by se Slavii povedlo vytáhnout český koeficient na 15. příčku, kterou má momentálně Řecko, získali bychom 5 účastí v Evropě a zajistili si mnohem vyšší předkola. Nezbývá tedy než červenobílým držet palce a doufat, že dojdou co nejdál.

Řecku zbývá v pohárech naštěstí také jen jeden zástupce, kterým je PAOK Soluň. Ten si v prvním utkání poradil s belgickým Gentem. V žebříčku koeficientu nám na záda dýchá ještě Chorvatsko, Dánsko a Turecko. Chorvaté už nemají žádné zástupce v soutěžích a Dánsku zbývá Kodaň, která si veze do domácí odvety zajímavý výsledek z PSV 4:4. Turecko už má v pohárech také posledního zástupce, nicméně v Evropské lize. Zde přiřkl los Galatasaray Barcelonu, která však první domácí zápas nezvládla a remizovala 0:0. Doufejme, že odveta v Istanbulu bude povedenější. Vzhledem k vyrovnanosti bodů v koeficientu byla výhra Slavie nad Fenerbahce pro příští sezony vskutku klíčová. Češi mají v tabulce 27 200 bodů, což je stejně jako má patnácté Řecko. Dánsko nasbíralo 26 975 a Turecko 26 900. Rozdíly jsou to opravdu nepatrné, rozhodnout může jediný zápas. Číslo je dáno výsledky týmů za posledních pět sezon, za výhru jsou dva body, za remízu jeden. Slavii se však body dělí pěti, neboť tolik jsme letos měli účastníků v pohárech, zatímco řeckému PAOKU pouze čtyřmi. Nezbývá nic než Slavii fandit. Do odvety s LASKem si veze pohodlný náskok a podle kurzové nabídky Fortuny je i venku lehkým favoritem na výhru.

Žebříčku koeficientu jednoznačně vládne Anglie, druhé je Španělsko. Úspěšnou sezonu má letos Srbsko, k čemuž přispěla Červená hvězda v Evropské lize a Partizan vyřazením Sparty v Konferenční lize. Srbové si tak velmi pravděpodobně zajistí pro rok 2023 jistotu základní skupiny Ligy mistrů. S pořadím jednotlivých zemí může ještě rázně zamávat Rusko, které je momentálně desáté a o jeho budoucnosti v pohárové Evropě ještě nebylo rozhodnuto.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18let na hazardní hře je přísně zakázána. 

Zdroj: Depositphotos.com

Články, které by tě mohly zajímat