Právě vysíláme

Jak porozumět Generaci Z: Co dnes nejčastěji řeší náctiletí a jaký mají přístup k sexu?

26. března 2024 11:33
Jak porozumět Generaci Z: Co dnes nejčastěji řeší náctiletí a jaký mají přístup k sexu?

Generace Z představuje lidi narozené mezi lety 1997 a 2012 a jedná se o generaci, která je ve společnosti velmi často propíraná, ať už negativně, tak pozitivně. Co ovšem tato generace řeší, jaká témata ji zajímají a jak přistupuje k sexu?

Diskuze o rozdílech mezi generacemi jsou běžnou součástí společenského života. Snad každý z nás řeší současné mladé lidi a náctileté a porovnává je se svou vlastní generací.

Ať se nám to ale líbí nebo ne, generace Z je jiná a často řeší otázky, o kterých se společnost před několika lety možná bála nahlas promluvit. Zde je několik témat, které jsou pro tuto věkovou skupinu důležité. Pokud i vy máte v blízkém okolí člověka z této věkové skupiny, možná vám náš článek pomůže mu lépe porozumět.

  1. Technologie a bezpečí na sociálních sítích: Generace Z je první generací, která byla vyrůstala s technologiemi, jako jsou chytré telefony a sociální média, a jsou velmi pohodlní s digitálními nástroji a platformami. Tento aspekt ovlivňuje jejich způsob komunikace, učení, práce a volného času. Sociální sítě jsou pro generaci Z důležité. Stejně tak je ovšem důležité mluvit i o jejich bezpečném používání. Náctiletí a mladí dospělý se však v tomto světě často vyznají mnohem lépe než jejich rodiče.
  2. Klimatická změna: Mnoho lidí v generaci Z je aktivně zapojeno do boje proti klimatické změně a ochraně životního prostředí. Jsou si vědomi dopadů lidské činnosti na planetu a jsou motivováni k podniknutí opatření ke zmírnění těchto dopadů.
  3. Diverzita a inkluzivita: Generace Z má tendenci být otevřená a ráda se hlásí k různorodosti všeho druhu, včetně rasové, etnické, genderové a sexuální identity. Tato generace má sklony bojovat za rovnost a inkluzi ve společnosti.
  4. Duševní zdraví: Generace Z se stále více zabývá otázkami duševního zdraví a péče o něj. Jsou si vědomi významu mluvení o svých emocích a hledání podpory, když to potřebují. Současně se snaží o otevřenost a snahu snižovat stigma kolem duševního onemocnění.

(Profimedia)

  1. Aktivismus a sociální spravedlnost: Generace Z je aktivní v politických a sociálních otázkách a často vystupuje proti nerovnostem a sociální nespravedlnosti. Zapojují se do protestů, petičních kampaní a jiných aktivit, aby prosadili změny ve společnosti.
  2. Sexualita: Generace Z má ve srovnání s předchozími generacemi často odlišný přístup k otázkám sexuality a sexuálního chování. Data z výzkumů ukazují, že generace Z je méně aktivní v oblasti sexu než kterákoliv generace předešlá. Dle odborníků za to může převážně technologie a nadmíra stresu, které tato generace často žije. Ačkoliv v této otázce samozřejmě nemůžeme generalizovat, odborníci se jasně shodují v tom, že generace Z zažívá v otázce sexu největší trápení. Na vině je i problém s komunikací. Mladí lidé často podle terapeutů neumí vyjádřit to, co přesně v otázce sexuality potřebují, po čem touží a jak by měl jejich vztah vypadat. To přirozeně může vést k mnoha zklamáním i nedorozuměním.

Články, které by tě mohly zajímat