Právě vysíláme

Komentář: Kdy bude mít Survivor pořádnou šťávu? Až si přestaneme hrát na „hrdiny“ a budeme cenit i podrazy

16. května 2023 8:30
Komentář: Kdy bude mít Survivor pořádnou šťávu? Až si přestaneme hrát na „hrdiny“ a budeme cenit i podrazy

“Američani to umí hrát daleko líp!” “Tohle není Survivor!“ “Duely? Vždyť ty v americké verzi vůbec nejsou!” V České republice a na Slovensku běží druhá série světově oblíbené reality show Survivor a i tentokrát se někteří fanoušci pouští do srovnávání s americkou verzí, tedy s tou světově nejúspěšnější. Má nekonečné poměřování smysl? A jaký je vlastně rozdíl mezi verzí, co vysílá televize Nova, a verzí, která ve Spojených státech běží již 23 let?

Jak už jistě víte, Survivor je televizní reality show, která je produkovaná v mnoha zemích světa. Každá země má nastolená vlastní pravidla a přesný jednotný systém hry neexistuje. A ačkoliv hlavní princip reality show zůstává všude stejný, způsob vyřazení hráčů či náplň výzev se mění dle jednotlivých licencí. Televize Nova se rozhodla pro zakoupení turecké licence a do hry tedy přišly nové prvky, jako jsou například duely po kmenové radě. Jsou oživením hry? Dělají ji zajímavější? Nebo naopak kazí předem vymyšlenou strategii hráčů a do Survivoru zkrátka nepatří? Rozhodnutí necháme na vás. Jelikož se ovšem ani druhá československá série nevyhne srovnávání s americkými verzemi, přinášíme vám dnes čistě osobní pohled na rozdíl mezi československým a americkým Survivorem. 

Jak už bylo výše zmíněno, ve Spojených státech se Survivor vysílá už od roku 2000 a bylo natočeno již 42 sérií. Opravdoví fajnšmekři v Česku sledují pořad online s titulky a nenechají si ujít ani jednu řadu. Méně nadšení fandové si mohli svůj obrázek na americký Survivor vytvořit v letech 2009-2017. V té době se totiž na českých obrazovkách vysílalo několik sérií s českým dabingem. A stačilo shlédnout jen několik málo řad, aby člověk pochopil, proč je zkrátka americký Survivor jiná liga. 

Síla castingu a podrazů

Každá reality show se s další řadou vyvíjí, a stejně tomu bylo i u Američanů. Survivor si své diváky i hráče za dlouhá léta vychoval. Jelikož je pořad velmi oblíbený, fanoušci hru moc dobře znají a málokdy se stane, že by se mezi soutěžícími objevil někdo, kdo nemá ponětí, v jaké hře se vlastně ocitnul. V čem pak tkví úspěch amerického Survivoru? Především v dobrém castingu!

Američané moc dobře vědí, jaké hráče na ostrov poslat, aby hra měla úspěch. I proto tedy tamní produkce do hry často volá bývalé hráče nebo i předešlé vítěze. Americký divák totiž v Survivoru žádá hned několik věcí: skvělou sociální hru, velké herní tahy, napětí a podfuky (blindside). A jsou to právě blindesides, které jsou v americkém Survivoru velmi divácky oceňovány.

Hráč, který na ostatní vymyslel lest, past, vytvářel cílený chaos, omotal si soutěžící kolem prstu, ovlivňoval ostatní nebo jim prostě jen zalhal, není žádný vyvrhel ani morálně zkažený člověk. Je to pravý hráč Survivoru, který si přišel pro vítězství. Že jste manipulací přesvědčili jiného hráče, aby vám sám od sebe daroval svůj náhrdelník imunity přímo na kmenové radě? (btw. skutečný zvrat v Survivor: Micronesia. Hráč Eric, který se dobrovolně vzdal náramku pro někoho jiného, byl posléze vyhlasován) Nejste zloun, ale adept na to dojít v soutěži daleko a získat obdiv i u fandů.

Nic se samozřejmě nesmí přehánět a vy musíte ostatní obelstít takovým způsobem, abyste si ve finále stále udrželi sympatie a získali dostatek hlasů na to vyhrát 20 milionů korun. Příkladem toho, kdy se strategie „jdu přes mrtvoly“ přežene, může být slavný hráč Russel Hantz – divácky velmi oblíbený anti-hrdina, který ale svou drsnou hrou naštval v porotě tolik lidí, že na celkové vítězství nedosáhnul hned dvakrát.

V Survivoru Česko & Slovensko jakoby se tyto aspekty hry stále ještě vytrácely a hráči buď neví, jak je zahrát, nebo se nechtějí do blindesides pouštět. Nechávají se až příliš ovlivnit emocemi (ačkoliv tvrdí, že ne), slibují si věrnost až za hrob a na kmenových radách pod tíhou tlaku vyslepičí přede všemi všechno, co mohou.

Abychom ale byli spravedliví, v obou řadách se samozřejmě našli velmi dobří hráči, kteří právem došli ve hře daleko. Vítěz první série Vladimír Čapek si ostatně došel pro vítězství nejen díky skvělé fyzické přípravě, ale protože byl jako jeden z mála velkým znalcem Survivoru a věděl, o čem ta hra je. Několik výborných blindesides se v druhé sérii dopustila i Johanka ze Slovenska, která často určovala směr hry. Zajímavým hráčem by byl jistě i Jiří, kdyby se nerozhodl odstoupit.

Při sledování naší verze má člověk dojem, že Survivor spočívá spíše ve sportovních výkonech a sociální hra je tak trochu odsunuta na druhou kolej. V americké verzi je tomu přesně naopak. Získání individuální imunity je samozřejmě důležité a ve hře vás chrání proti vypadnutí, ovšem i hráči, kteří nepředvádí tak dobré sportovní výkony, se často dostanou velmi daleko. Zaměřují se totiž spíše na sociální vazby a vymýšlí strategii. Kdo neovlivňoval hru a vypadávání hráčů, často nemůže vyhrát a u poroty nemá respekt.

(Ne)oblíbenci diváků

Dalším důležitým aspektem je to, jak hráče Survivoru vnímá český a slovenský divák. Je jasné, že každému je sympatický někdo jiný a ne všichni se všem musí zalíbit. Dle reakcí ovšem můžeme vidět, že i v případě této reality show stále fandíme „hrdinům“ a „těm čestným a usměvavým“ a nesnášíme „padouchy“ a „podrazáky“. Je ale Survivor hra o čestnosti? Nebo je to naopak jediné místo v životě, kde můžete využít jakoukoliv taktiku a styl komunikace a i díky lsti a možná i manipulaci můžete získat velký balík peněz a ještě k tomu úctu ostatních?

Jaké reakce by si od diváků v tuzemsku vysloužil Russel nebo velmi nebezpečná hráčka a vítězka Parvati, která často dosáhla svého i díky své atraktivitě a flirtování s muži? Nebo Sandra, která v soutěži vždy přímo přiznala, že bude hlasovat pro kohokoliv, jen aby sama nevypadla (btw. dvojnásobná vítězka) Pravděpodobně by dlouho nemohli vyjít z domu. 🙂

Casting druhé série Survivor Československo je lepší než ten první. Z hráčů bylo jasně znát, že moc dobře vědí, kde se ocitli, a chtějí hru hrát. Nikdo to nevzdal už druhý den a neviděli jsme ani nikoho, kdo by si myslel, že získání imunity rovná se vitamíny od produkce. Pokud má mít totiž Survivor opravdu smysl, potřebuje kvalitní, edukované hráče i diváka, co dobrou, a možná i trochu zákeřnější hru, dokáže ocenit a nebude hledět jen na sympatie.

Moderátor Ondřej Novotný oznámil vyhlášení castingu na třetí řadu show a je moc dobře, že se TV Nova rozhodla tento velmi drahý formát nezabalit. Čím déle se totiž bude Survivor vysílat, tím větší povědomí o skutečné podstatě hry nastane. A bude to mít šťávu!

Články, které by tě mohly zajímat