Právě vysíláme

Bob Dylan se zbavil svého panství, vydělal na něm 121 milionů korun

12. prosince 2023 10:10
Bob Dylan se zbavil svého panství, vydělal na něm 121 milionů korun

Americký písničkář a držitel Nobelovy ceny za literaturu Bob Dylan prodal panství na Skotské vysočině, které společně s bratrem vlastnil od roku 2006. Za 4,2 milionu liber (asi 121 milionů korun) jej koupila skupina palíren whisky Angus Dundee Distillers. Realitní společnost Knight Frank uvedla, že Dylan se nemovitosti zbavuje, protože je pro něj vzhledem k nákladům „přebytečná“; s bratrem Davidem Zimmermanem prý panství nenavštívili od začátku covidové pandemie.

Panství Aultmore House navrhl architekt Charles Quennell, dostavěné bylo v roce 1914 a původně mělo sloužit jako letní sídlo pro podnikatele Archibalda Merrileese, který v Rusku založil první obchodní dům M&M. Svého jmění se však byl nucený zbavit po vítězství bolševiků v ruské občanské válce v roce 1922.

Dům s několika přijímacími salony, hudebním pokojem, 11 koupelnami a sedmi podkrovními ložnicemi za druhé světové války sloužil jako zotavovna pro vojáky a v chalupách pro zahradníky na přilehlých pozemcích přespávali evakuovaní civilisté.

Mezi 70. a 90. lety minulého století za nových majitelů byla z panství nejprve dívčí škola pro zahraniční žačky a později hotel.

Dylan obrazy ze Skotské vysočiny několikrát použil ve svém díle. Například v písni Highlands na albu Time Out of Mind zpívá: „Well my heart’s in The Highlands, gentle and fair, honeysuckle blooming in the wildwood air“ („Mé srdce leží na Vysočině, něžné a půvabné, zimolez kvete ve vánku divokého lesa“).

Foto: Profimedia

Články, které by tě mohly zajímat