Právě vysíláme

Výzva FILLTHEBOTTLE dobývá svět. Stále víc lidí sbírá nedopalky a fotky postují na sociální sítě

24. srpna 2019 12:10
Výzva FILLTHEBOTTLE dobývá svět. Stále víc lidí sbírá nedopalky a fotky postují na sociální sítě

Začalo to nevině, když zhruba v půlce léta francouzská studentka Amel Talha poprvé použila hashtag #FillTheBottle. Stalo se tak poté, co její kamarád Jason Prince nasbíral plastovou láhev plnou nedopalků a fotku zveřejnil na Twitteru.

„20 minut mi trvalo naplnit tuhle litrovou láhev na ploše menší než 50 metrů,“ napsal. „Tohle je extrémně vážné.“

Nikdo z nich tehdy asi netušil, jakou lavinu spustí. Foto inspirovalo tisíce lidí na celém světě a hashtag #FillTheBottle se začal na sociálních sítích šířit rychlostí blesku. Během čtyřiadvaceti hodin od prvního tweetu přišly tisíce fotek z celého světa – fotky plastových lahví plných špačků. A kampaň stále nabírá na síle.

„Ve Francii, ale i po celém světě je to velký problém,“ řekla Amel pro stanici BBC a dodala, že je „velmi šťastná a pyšná,“ že má kampaň takový efekt.

Amel samotná je ve spojení s francouzskou společností MéGo, která se zabývá recyklací filtrů a dokáže správně zpracovat právě i nedopalky cigaret.

Amel Talha (vpravo dole), která výzvu #FillTheBottle odstartovala

Co jsou vlastně nedopalky?

Špačky nebo-li cigaretové nedopalky jsou vyrobeny z acetátu celulózy; syntetické látky, která je získávána z dřevěné buničiny. „Lidé se často mylně domnívají, že nedopalky jsou biologicky rozložitelné,“ říká Nicola Boon z organizace Keep Britain Tidy (Udržujte Británii čistou). „Ví, že jsou toxické, ale myslí si, že ty jedovaté látky nějakým zázrakem zmizí.“

Ve skutečnosti to trvá 18 měsíců až 10 let (záleží na podmínkách), než se takový jeden špaček v přírodě rozloží. Každý jeden nedopalek nám tak znečišťuje přírodu celé roky. Přitom jedy, které se v něm nachází (jako arsen, olovo či nikotin) jsou pro životní prostředí velmi nebezpečné. Pro představu: jeden nedopalek na jeden litr vody je pro ryby a vodní živočichy vysoce toxický.

Zdroj: BBC

Články, které by tě mohly zajímat