Právě vysíláme

Zákaz sítě X pro Evropskou unií? Elon Musk řekl, zda je to opravdu v plánu

19. října 2023 15:24
Zákaz sítě X pro Evropskou unií? Elon Musk řekl, zda je to opravdu v plánu

Americký podnikatel Elon Musk popřel zprávu médií, že by mohl svou sociální síť X stáhnout z Evropské unie. O takovém záměru psal s odkazem na informovaný zdroj server Business Insider.

Musk se podle něj nechce podřídit unijnímu nařízení o digitálních službách (DSA), které internetovým společnostem mimo jiné nařizuje, aby mazaly nelegální obsah, jako jsou nenávistné příspěvky.

Evropské nařízení ukládá velkým on-line platformám povinnost důsledně a rychle zasahovat proti nenávistným projevům. Společnost X nedávno obdržela seznam otázek od Evropské komise (EK), která se z nich chce dozvědět více o tom, jak firma tyto své povinnosti plní.

Komisi přiměly k odeslání dotazníku důkazy o šíření výzev k násilí a dezinformací po útoku radikálního hnutí Hamás na Izrael, píše Business Insider. Komisař Thierry Breton se mimo jiné odvolával na zprávy o zmanipulovaných snímcích a nahrávkách videoher, které byly vydávány za skutečné záznamy událostí. Musk vyjádřil ohledně dotazníku nepochopení. Za porušení DSA hrozí vysoké tresty.

Musk na síť X napsal, že zpráva o chystaném odstřižení Evropy od sítě X je falešná. „Další naprosto falešný Business Insider. Tohle není skutečná publikace,“ napsal Musk.

Podle Business Insideru Musk diskutoval o tom, že síť X už nebude v EU k dispozici, nebo že k ní uživatelům v regionu zablokuje přístup. Miliardář po loňském převzetí společnosti Twitter, nyní X, přibližně za 44 miliard dolarů (přes bilion Kč) propustil více než polovinu jejích zaměstnanců. Propouštění silně zasáhlo i týmy zodpovědné za kontrolu obsahu. Musk, který podle agentury DPA zastává politické názory americké pravice, tvrdil, že Twitter až příliš omezoval svobodu projevu, než jej Musk převzal.

Omezit síť X pouze na Spojené státy hodlal Musk podle zdrojů Business Insideru hned po jeho převzetí. Doufal, že tak ušetří náklady.

To by ale zřejmě bylo těžké uskutečnit, píše DPA. Aplikace by mohla být odstraněna z platforem pro stahování, přístup ke službě by mohl být zablokován na základě údajů GPS nebo IP adres. Takovou blokaci lze obejít pomocí služeb VPN, které udávají jinou polohu. Tyto služby více využívají například uživatelé internetu v Číně, Rusku nebo v Íránu.

Podle údajů společnosti Apptopia tvoří Evropa asi 9 % celosvětové měsíční aktivní uživatelské základny sítě X, ačkoliv denní používání sítě se v posledních 3 měsících výrazně snížilo. Klesá ale téměř ve všech zemích, kde je aplikace dostupná.

Zaměstnanci sítě X už podle Business Insideru pochopili, že jakýkoliv Muskův nápad, bez ohledu na to, jak nelogický se může zdát, se může rychle stát skutečností. Tak to bylo i se zpoplatněním služby, což byla jedna z prvních myšlenek nového majitele.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat