Právě vysíláme

Máme pro vás seznam nejlepších knih za rok 2018. Už jste je četli?

22. února 2019 16:10
Máme pro vás seznam nejlepších knih za rok 2018. Už jste je četli?

Čtete rádi? A teď myslíme knihy, ne facebookové statusy. Zde jsme pro vás připravili výběr hned několika děl, která vyšla v loňském roce a rozhodně stojí za vaši pozornost.

José Saramago: Putování jednoho slona

Slon putující z Lisabonu do Vídně někdy kolem roku 1552: román vychází z absurdní, leč skutečné historické události. Je to ale i příběh o tom, že člověka (i slona) občas doceníme, teprve když ho ztratíme. O tom, jak s moudrostí, nadhledem a humorem i nepatrný jedinec dokáže mnoho – třeba převést slona přes Alpy. A také o relativitě moci a bezmoci.

Pro pěší filozofy.

 

D. F. Wallace: Krátké rozhovory s odpornými muži

David Foster Wallace se zaujetím akademika zkoumá odtrženost dnešního člověka od reality a jeho vyprázdněné, chorobné vztahy. Jednotlivé povídky mají pestrou škálu forem, od slovníkového hesla po futuristickou legendu. První český překlad z díla oceňovaného analytika postmoderní nudy a pustiny.

Pro intelektuály na antidepresivech.

 

Petr Borkovec: Herbář k čemusi horšímu

Sbírka plná humoru a nadsázky přináší přírodní lyriku i medailony pornohereček a vedle útržků z internetových diskusních fór v ní najdeme také vzletnou češtinu obrozenců.

Pro citlivé duše se smyslem pro humor.

 

N. K. Jemisinová: Páté roční období

Hrdinové, kteří umějí koncentrovat a ovládat přírodní síly a energie, jsou mezi ostatními obyvateli tišiny obávaní i pronásledovaní. A globální katastrofa nemusí být nutně tragická, když zničí špatnou civilizaci. Jedna z nejinvenčnějších fantasy posledních let ověnčená obdivuhodným množstvím žánrových cen.

Pro čtenáře s bohatou fantazií.

 

Ondřej Hübl: Hod mrtvou labutí

V převážně satirických příbězích vystupují pražští hipsteři, povýšenečtí umělci a frustrovaní jedinci, jejichž životy plují stokou falešného pocitu vlastní výjimečnosti. Autorův nabroušený vtip se nebojí ani parodie. Z důmyslně utkané sítě společenských vztahů tu však jen málokdo vyvázne živý.

Pro frustrované jedince.

 

Morten A. Strøksnes: Kniha o moři

Podmanivé dílo na pomezí žánrů a s podtitulem Umění lovit ve čtyřech ročních obdobích na otevřeném moři z gumového člunu žraloka grónského. Dramatické rybářské epizody se střídají s výkladem o vývoji oceánografie, o evolučních teoriích a ekologických hrozbách: moře a příroda bez člověka existovat mohou, my bez nich nikoliv.

Rozhodně nejen pro námořníky.

 

Michelle Obamová: Můj příběh

Manželka bývalého amerického prezidenta Michelle Obama ve svých pamětech, díle plném hlubokých úvah a úchvatného vypravěčství, zve čtenáře do svého světa. Zaznamenává zážitky, které ji formovaly – od dětství v chicagské South Side, přes léta, kdy jako vedoucí pracovnice vyvažovala mateřské a pracovní povinnosti, až po dobu, kterou strávila na nejslavnější světové adrese. S neomylnou upřímností a jiskřivým vtipem popisuje svá vítězství i zklamání na veřejnosti i v soukromí a vypráví svůj příběh, tak jak ho žila – svými slovy a podle svého.

Kniha pro ty, co hledají sílu.

 

Bee Johnson: Domácnost bez odpadu

Bee Johnsonové se podařilo jeho knihou vyvolat v západním světě pěkné haló. Stále větší počet lidí si začíná všímat toho, že smysl života není v tom, co vlastníme. Dochází nám, že čím víc vlastníme, tím méně svobodní jsme – čím víc nakupujeme, tím více je třeba vydělávat a čím více věcí máme, tím více strachu zpravidla pociťujeme. Všímáme si, že moře odpadu, které je důsledkem našeho dnešního životního stylu, ničí planetu a lidské zdraví. Touto knihou jsme dostali návod, jak na to.

Pro lidi, kterým záleží na naší planetě.

Zdroj: kosmas.cz, iliteratura.cz, amazon.com

Top 5 nejlepších katastrofických filmů

Články, které by tě mohly zajímat