Právě vysíláme

Astronomové poprvé vyfotili černou díru! Za unikátní průlom může algoritmus mladé studentky

11. dubna 2019 12:10
Astronomové poprvé vyfotili černou díru! Za unikátní průlom může algoritmus mladé studentky

Astronomové slaví historický průlom – poprvé se jim podařilo vyfotit vesmírný fenomén černé díry. K neskutečnému objevu by nejspíš nedošlo, kdyby nebylo unikátního algoritmu, který stvořila mladá studentka z univerzity Massachusetts Institute of Technology.

Historický moment

Zachytit černou díru na fotce není vůbec snadné – astronomové sledovali prostor galaxie M87, kde se černá díra nachází, skrz 8 rádiových teleskopů rozmístěných po celém světě po dobu 10 dnů. Do toho ještě museli zapojit několik počítačových algoritmů  (nebo-li programovacích příkazů) najednou, aby se jim tento neuvěřitelný fenomén podařilo vyfotit.

Podle astronomů měří černá díra v galaxii M87 celkem 40 miliard kilometrů na šířku, což znamená, že je větší, než naše celá slunečná soustava! Skládá se z obrovské masy gravitační energie, která do sebe přitáhne všechno -dokonce i světlo. Dobrá zpráva pro nás ovšem je, že tato černá díra se nachází celkem 500 milionů trilionů kilometrů daleko a nehrozí tedy, že by nás v brzké budoucnosti ovlivnila.

Fotka černé díry z galaxie M87

Fotka černé díry z galaxie M87

Studentka zahrála klíčovou roli

Za celým projektem stál profesor Heino Falcke z holandské unizerzity Radboud. Falcke byl sice hlavním architektem této operace, ale celý projekt by nejspíš nedosáhl svého cíle, kdyby nebylo mladé studentky Katie Bouman, z Massachusetts Institute of Technology. Bouman, jež během projektu na univerzitě studovala informatiku a umělou inteligenci, totiž sestavila klíčový algoritmus, který pomohl rádiovým teleskopům vyfotit černou díru v galaxii M87.

Bouman oslavila svůj obrovský úspěch na sociálních sítích sdílením této fotky.

Katie Bouman

Katie Bouman nemůže uvěřit, že se její sen stal realitou

Gratulujeme ke skvělému úspěchu!

Zdroj: BBC, CNN, NASA, Astrophysical Journal Letters, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat