Právě vysíláme

Bez ohledu na pohlaví. V Kalifornii budou mít obchody genderově neutrální sekci

11. října 2021 9:10
Bez ohledu na pohlaví. V Kalifornii budou mít obchody genderově neutrální sekci

V Kalifornii bude zákon nově velkým obchodním domům ukládat, aby zboží jako hračky nebo zubní kartáčky vystavovaly genderově neutrálním způsobem. Jde o výhru pro aktivisty, kteří se domnívají, že například tradiční marketingové použití modré a růžové vyvíjí tlak na děti, aby přijaly za své genderové stereotypy.

Nově přijatý zákon speciální oddělení pro dívky a chlapce nezakazuje. Obchodům ale ukládá, aby vedle nich měly také genderově neutrální sekci. V ní má být k dostání „rozumný výběr“ výrobků bez ohledu na to, zda jsou tradičně propagovány jen pro určité pohlaví.

Zákon se nevztahuje na oblečení, ale jen na hračky a produkty péče o děti, které zahrnují například hygienické potřeby. Norma se také zaměřuje pouze na obchody s minimálně 500 zaměstnanci.

Autorem zákona je člen kalifornského zákonodárného sboru demokrat a Evan Low, který se podle svých slov nechal inspirovat desetiletou dcerou člověka ze svého týmu. Ta se divila, proč je pro ni některé zboží v obchodě „zakázané“ jen proto, že je dívka.

„Musíme přestat uvažovat v kategoriích, že něco je přijatelné jen pro určitý gender, a nechat děti, aby byly dětmi,“ nechal se slyšet Low. „Doufám, že zákon bude obchody v Kalifornii a USA motivovat, aby se vyvarovaly posilování škodlivých a zastaralých stereotypů,“ dodal.

Články, které by tě mohly zajímat