Právě vysíláme

Boj za klima vyléčil GRETU z depresí, tvrdí otec mladé aktivistky. Zároveň ale vyjádřil obavy

1. ledna 2020 13:10
Boj za klima vyléčil GRETU z depresí, tvrdí otec mladé aktivistky. Zároveň ale vyjádřil obavy

O Gretě Thunberg slyšel už celý svět a šestnáctiletá ekologická aktivistka má kromě spousty fanoušků i spoustu nepřátel. Mnoho lidí se proto právem bojí, zda vlastně tak mladé dívce nemůže život pod drobnohledem ublížit. Otec Grety Svatan Thunberg se však o svou dceru rozhodně nebojí!

Svatan Thunberg poskytl společně s Gretou rozhovor pro britské rádio BBC, kde promluvil o tom, jak velkou změnou si kvůli Gretě jeho rodina musela projít. Zároveň ale dodal, že ačkoliv se mu protesty jeho dcery zpočátku nelíbily, nyní je na ní velmi pyšný. Dokonce i sám vidí, jak je nyní Greta šťastná. „Vidím, že Greta je šťastná, že to může dělat. Viděl jsem ji, jaká byla předtím. Myslím tím to, že s nikým nepromluvila. Mohla jíst jen doma. Nyní je jako všichni ostatní. Není obyčejná, je speciální a slavná. Ale pro mě je nyní jako ostatní děti,“ řekl.

Slavná aktivistka prý trpěla před svým úspěchem depresemi a odmítala jíst a chodit do školy. Ve dvanácti letech jí navíc  lékaři diagnostikovali Aspergerův syndrom. V té době se pak celá rodina začala zajímat o proměny klimatu a Gretu toto téma velmi zaujalo a brzy začala plánovat své první a ještě tehdy hodně skromné protesty.

Svatan Thunberg již od začátku dělal své dceři při jejích cestách společnost. Jak ovšem sám v rozhovoru pro rádio BBC přiznal, dělal to jen pro svou dceru. „Přestože jsem věděl, že je správné všechny tyhle věci dělat, dělal jsem je, abych zachránil svou dceru, ne klima,“ řekl a zmínil i to, že s nenávistnými komentáři se Greta vypořádává s humorem a rozhodně si z nich prý nedělá těžkou hlavu. To, co prý jeho jako otce trápí je, že Greta vynechává kvůli svým aktivitám školu a on doufá, že se brzy vše zpomalí a jeho dcera zase nastoupí řádně do školy.

 

Greta se svou rodinou

 

Zdroj: BBC

Články, které by tě mohly zajímat