Právě vysíláme

„Byla jsem u něj celou noc!“ Skutečná Ljudmila z ČERNOBYLU popsala, jak se starala o umírajícího manžela

12. června 2019 14:10
„Byla jsem u něj celou noc!“ Skutečná Ljudmila z ČERNOBYLU popsala, jak se starala o umírajícího manžela

Pokud jste sledovali seriál Černobyl, jistě víte, kdo je Ljudmila Ignatěnko. Příběh ženy, jejíž život těžce zasáhla havárie v Černobylu, se stal součástí populární minisérie, ve které ji ztvárnila herečka Jessie Buckley.

Seriálový život Ljudmily se od toho skutečného příliš nelišil. Jaderná havárie obrátil život mladé Ukrajinky naruby a žena si prošla skutečným peklem. Její příběh popsala v 90. letech 20. století století běloruská spisovatelka Světlana Alexijevičová v knize Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti.

Ljudmila (22) žila s hasičem Vasilijem a plánovali společnou budoucnost a rodinu. 26. dubna 1986 se však jejich životy navždy změnily. Když v černobylské elektrárně došlo k výbuchu, Vasijil jel jako člen tamní hasičské jednotky požár likvidovat. Na místě byl ovšem zasažen vysokým stupněm radiace a skončil v nemocnici, kde několik dní v neskutečných bolestech umíral.

Ačkoliv bylo Ljudmile povoleno manžela navštívit, lékaři jí zakázali na něj sahat či se ho jakkoliv dotýkat. Zákaz však rozrušená žena porušila a o Vasilije se starala vlastníma rukama. „Nedovolili mi ho objímat… Ale já ho zdvihala a posazovala… Stlala mu postel… Dávala jsem mu teploměr a zase ho vytahovala… Přinášela jsem bažanta a odnášela… Umývala jsem ho… Celou noc jsem u něj byla. Sledovala jsem každý jeho pohyb, vdech,“ řekla Ljudmila autorce Alexijevičové.

Po manželově smrti Ljudmila zjistila, že je těhotná. Později se jí narodila holčička, jenž dostala jméno Nataša. Radost z miminka však netrvala dlouho a krátce po narození holčička umřela. Ljudmila tvrdí, že jí Nataša zachránila život, protože si na sebe vzala velkou část radiace.

Životem zkoušená žena žije dnes na Ukrajině. A ačkoliv má za sebou opravdové peklo, nakonec se přeci jen dočkala štěstí. Několik let po havárii se totiž znovu vdala a nyní má již dospělého syna.

 

 

Zdroj: Ladbible.com

 

Více o seriálu Černobyl zjistíte ZDE!

Články, které by tě mohly zajímat