Právě vysíláme

Docent Filozofické fakulty UK sexuálně obtěžoval studentky, svou vinu ale odmítá

27. února 2022 9:10
Docent Filozofické fakulty UK sexuálně obtěžoval studentky, svou vinu ale odmítá

Docent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. Pro Deník N o jeho praktikách promluvila bývalá studentka, kterou měl kromě jiného také veřejně obtěžovat. Vedení se dívkám za chování Petra Christova omluvilo, on však nařčení odmítá.

„Vybírá si někoho, o kom ví, že mu bude moct ublížit a ponižovat ho,“ uvedla pro Deník N nejmenovaná bývalá studentka Univerzity Karlovy. „Při orálním sexu mě přidusil tak silně, že se mi v tramvaji vybarvily modré podlitiny pod očima. Snažila jsem se ho bouchat rukama, ale on na to nereagoval,“ svěřila se.

Jak dívka uvedla, její vztah s profesorem Petrem Christovem trval několik měsíců. Nejdříve s ní pouze flirtoval, později ji pozval na kávu. Přiznala, že jí jako mladé studentce lichotilo, že se s ní baví vážený profesor. Následně se ale jejich „vztah“ rozvinul do neúnosné míry a dodneška je pro studentku velmi těžké o traumatizujícím zážitku hovořit. Christov se jí navíc dodnes připomíná lajkováním či komentováním příspěvků na sociálních sítích.

Studentka, která o jeho praktikách jako první veřejně promluvila, uvedla, že ví minimálně o dalších třech dívkách, k nimž se docent zachoval obdobně. Jednu prý dokonce kontaktoval hned po přijímacích zkouškách na instagramu, kde jí oznámil, že byla přijata.

„Je nám upřímně líto, že se někteří naši kolegové z řad studentek a studentů setkali při svém studiu s nevhodným jednáním dlouholetého pedagoga naší katedry,“ stojí v prohlášení vedoucího Katedry divadelní vědy Martina Pšeničky. Jak dodal, jeho chování ostatní kolegové a kolegyně odsuzují a soucítí s dívkami, které se staly jeho přímým terčem.

Sám Christov vinu odmítl. „Považuji svou výuku za zcela profesionální, studenty v naprosté většině vítanou a velmi dobře hodnocenou,“ uvedl ve svém vyjádření.

Články, které by tě mohly zajímat