Právě vysíláme

Ekologové se děsí: Od roku 1970 jsme podle nových studií zlikvidovali 60 % zvířecí populace

1. listopadu 2018 12:10
Ekologové se děsí: Od roku 1970 jsme podle nových studií zlikvidovali 60 % zvířecí populace

Nový výzkum nadace WWF (World Wide Fund) odhalil děsivý stav přírodních ekosystémů po celém světě. Podle nových dat jsme od roku 1970 zaznamenali šedesátiprocentní pokles v populaci divokých zvířat a odhady ukazují, že se tento nechtěný trend má zhoršovat. Vše ale není ztraceno. Zastavit tento vývoj může jednoduchými kroky každý z nás.

Informace vyplývající z nového výzkumu Living Planet Report od WWF jsou velmi znepokojující. V Jižní Americe se například počet obratlovců od roku 1970 snížil o 89 %. Lidstvo vyžaduje čím dál tím větší spotřebu energie, vody a půdy, což má značný dopad na přírodní ekosystémy po celém světě. Podle nových odhadů zůstává pouze jedna čtvrtina zemské půdy mimo vliv lidí a do roku 2050 by tento objem měl klesnout na jednu desetinu.

Kvůli rostoucí lidské populaci dochází k častějším konfliktům mezi lidmi a divokými zvířaty

Velkým problémem se staly také plasty. Rostoucí populace vytváří větší množství plastových odpadků, které se snadno dostanou do řek, jezer i oceánů. Vědci nedávno spatřili plastové odpadky dokonce i v nejhlubší části Tichého oceánu, v Mariánském příkopě.

Stav naší planety podle výzkumu není zdaleka ideální, ale jednoduchými kroky může pomoc každý z nás. Podle vědců je třeba si dát větší pozor na to, co jíme (popřípadě jíst méně masa), šetřit víc energií a spotřebovat menší množství plastu v domácnosti. Projekt Living Planet Report také upozornil na nezbytnost světových dohod o zachování životního prostředí, například Pařížskou dohodu uzavřenou v roce 2015.

WWF rozhodně doufá, že výsledky tohoto výzkumu donutí jak obyčejné lidi, tak i lídry světových velmocí, aby brali stav naší planety vážně. Jak nadace zdůrazňuje v krátké upoutávce: „Jsme první generace lidí, která si uvědomuje, jaký máme negativní vliv na dopadu naší planety. Jsme zároveň poslední generace, která s tím může něco udělat“.

 

Zdroj: WWF, BBC, The Guardian, Instagram

Hankovy štěky: Jak jsem si nezlomil nohu

Články, které by tě mohly zajímat